Суспільство

«Щоб до школи влаштуватись, 2-3 тисячі доларів треба заплатити», – директора школи звинувачують у хабарництві

«Закрив спортивну секцію при школі та вимагає хабарів», – такі два звинувачення висунули директору школи в смт Короп Івану Головешку. До редакції ЧЕline зателефонував тренер із боксу та кікбоксингу Олексій Вікторович Суровець, говорив, що самостійно облаштував секцію з боксу та кікбоксингу (боксерський і тренажерний зал). Створив при школі. Через це, ввійшовши в конфлікт із місцевим директором, покинув дітей і зал. Зараз страждають діти. Просить допомоги і публічності, щоб директор не заважав спортивному вихованню молоді.

«Директор школи Головешко Іван Васильович і його дружина Головешко Галина неодноразово натякали мені, щоб я заплатив гроші. Ну, так би … Їм усі платять. Але почалося це з відвідувачів залу, хлопців, яким уже за тридцять років. Після того, як я їм робив зауваження, вони почали скандалити. Пішли до директора. Той зняв мене. Я до нього: «Як так? Я ж робив зал!». Він мені: «Ні. Займатись ти не будеш. Ти тут не потрібен. Тренувати не будеш». Тому я змушений був позабирати свої груші боксерські, печатки боксерські, зняти ринг і т.д. Зараз там у мене склад».

— За що у вас вимагали гроші?

— Ну, за те, щоб я тренував. Ну не прямо вимагали, а робили прямі натяки.

Тренер сказав, що вся школа і батьки дітей знають про цей конфлікт. Як підтвердження порадив звернутись до батьків дітей, які відвідували секцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині затримали прокурора за отримання хабара

Ситуацію прокоментувала мати одного з учнів Коропської школи Ірина:

«Його (тренера) тут усі дорослі не дуже люблять. Але тут цього не треба – головне, що його діти люблять, поважають і є результат роботи. Він навчає дітей здорового способу життя, правил поведінки, не вживати нецензурну лексику, не битись на вулиці і так далі. Тобто того, що знадобиться в житті, і вони, діти, не тиняються вулицями. А директор у нас самовпевнений. Його не цікавлять діти, його амбіції власні накрили. Більшість батьків у тій конфліктній ситуації повелися, на жаль, за принципом «Моя хата скраю».

Діти, які ходили на бокс, фактично наражались на щоденні, якщо так можна висловитись, «тортури» з боку дружини директора школи. Кожного дня викликала до дошки, залишала після уроків і при цьому говорила: «Щоб ви знали, до кого на бокс ходити». Такі утиски, точно можу сказати, відчувала моя дитина», – розказує пані Ірина.

Каже, що писали і в область, і в прокуратуру, і до Президента, але руху жодного немає.

«Погано, що все зупинилось. Олексій (тренер Олексій Суровець. – Авт.) також пішов на цю конфронтацію, не подумав про дітей, включив власні якісь амбіції. Результат – постраждали діти. Дітям він приділяв дуже багато уваги, я була дуже вдячна Олексію Суровцю», – продовжує мати учня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конфлікт через шкільну уніформу: батьки чернігівської школи обурилися шкільним правилам

— А що кажуть, наче директор обклав даниною співробітників?

— Та це взагалі кіно. В школі існує негласне правило «Ти будеш там працювати, якщо частково компенсуватимеш із зарплати». Але це все лише розмови. В поліції сказали, аби була заява. Потрібні свідки і таке інше. Тому хочу, щоб це не сприймалось із моїх вуст як звинувачення. Просто створюються такі умови, що вчитель, який не хоче в цьому брати участь, просто звільняється. Багато хороших вчителів пішло з школи.

Такі «чутки» про фінансові апетити директора ходять по Коропу давно, це підтверджує ще один батько школярів із цієї школи. Але, очевидно, серед правоохоронців Коропщини існує негласне правило: хабарі давати можна, якщо обидві сторони не проти цього процесу хабарництва. Тобто немає заяви – немає справи. Оперативна робота відходить у минуле.

Розповідає Олександр, батько дітей, які відвідували секцію з боксу:

— «Так. Дійсно. Це ж у нас невеликий населений пункт. Усі все знають. Наприклад, щоб до школи влаштуватись, 2000 – 3000 доларів треба заплатити».

— А щодо ситуації з секцією з боксу?

— Що тут коментувати? Дітей зі школи вигнали. Секцію зі школи вигнали і там зараз нічого немає. І діти зараз де попало. Директор казав, що там буде ремонт, буде друга секція і так далі, але півтора року минуло, і досі так нічого ніхто не зробив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкільні розбірки: вчителів школи побили на очах у директора

Прокоментувати звинувачення попросили самого директора Івана Головешка:

«Займався він на добровільних засадах. А потім, ви ж розумієте, все має бути регламентовано, заняття проводились у певний час, щоб був список дітей, дозвіл батьків і так далі. Я попросив у нього всі ці документи, а він мені сказав, що він сам там господар і що хоче, те й робить. А взагалі я таке скажу: він сам покинув тренування, ніхто його звідси не прибирав. І зараз із питанням відновлення роботи секції ніхто до мене не підходив», – розповідає директор.

Коли його почали питати, чи дозволить він тренуватися дітям із цим тренером сьогодні, прямої відповіді не отримали

«Ви запитували його, хто він? Він тренер, чи хто? Де в нього документ тренера? Ви ж не запитували? Він не хоче займатися. Він до мене не підходить. Питань немає, нехай займається».

Розмови про хабарництво Іван Головешко також відкидає, та намагається дізнатись, хто конкретно це каже:

«Скажіть конкретно, хто це казав? Це наклепи. Це наклепи, які він (тренер. – Авт.) розповсюджує. Він не говорив, що він мене спалив? Погрози в смс надходять. Паркан обписаний».

— Яким чином він вас палив?

— Яким … Це дуже таке питання… У поліції є справи … Вони цим займаються.

Отак у війнах дорослих страждають діти, які тепер замість спорту та здорового виховання отримають іншу альтернативу – цигарки, спиртне, наркотики.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Надо петицию написать, чтоб отдел образования выдал подробную информацию. Сколько они взяли через конкурс, а сколько без. И тоже будем приятно удивлены. Времена другие, а методы те же.

Back to top button