Суспільство

Смачне охолодження: як правильно їсти морозиво в спеку

Смачно охолодити себе в спеку допоможе морозиво. Але є одна умова – воно має бути виключно натуральним. Щоб обрати правильний продукт, лікар-дієтолог Чернігівської обласної лікарні Микола Потатуркін радить прискіпливо читати етикетку.

«Згідно з ДСТУ, морозиво виготовляють виключно з молока, тому, коли ви дивитеся на склад, то маєте звертати увагу на те, щоб у ньому не було жодних домішок із позначкою «Е» та наповнювачів. Жирність має бути не менше 12%. Це допоможе запобігти різкому підвищенню цукру в крові», – розповідає лікар.

Калорійність морозива може сягати 400 Ккал на 100 г, а якщо у його складі ще є горіхи, шоколад або інші наповнювачі, то, відповідно, ці показники зростають. Тому лікар радить обирати чистий пломбір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі радять охолоджуватися морозивом і кондиціонерами без фанатизму

Та лікар заспокоює, що у світі навіть є дієти на морозиві. Вони досить дієві, оскільки, вживаючи молочні жири, людина менше хоче їсти.

«Якщо це натуральне морозиво, то воно навіть може викликати відчуття задоволення, оскільки містить амінокислоту триптофан, що є похідною гормону радості серотоніну. Він знаходиться саме в цьому продукті, тому може надавати заспокоювальну дію, знімати стрес», – пояснює дієтолог.

Микола Потатуркін розповідає, що розумне вживання цього продукту може нести неабияку користь організму. Куштуючи його невеличкими шматочками, морозиво може втамовувати спрагу та створювати ефект загартовування для горла.

Охолодитись ним у спеку, безперечно, можна, оскільки все холодне має судинозвужувальну дію. Та не варто брати занадто солодкі види морозива.

«Є навіть такі дослідження, коли морозиво знімало носову кровотечу через свої судинозвужувальні властивості», – зазначає Микола Потатуркін.

У якісному морозиві міститься приблизно 15% добової норми кальцію, також тут є чимало корисних речовин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морозиво в Україні небезпечне: як обманюють покупців

Дієтолог не радить гнатись за дешевизною цього продукту, оскільки тоді достеменно міститимуться шкідливі домішки, рослинні жири та легкозасвоювані вуглеводи. Він наголошує на тому, що якісне морозиво можна їсти хоч кожного дня без шкоди для здоров’я.

Можна приготувати цей продукт і вдома, для цього знадобляться вершки та згущене молоко.

Обережними варто бути і з фруктовим льодом. Лікар каже, що прийнятним для вживання є продукт, що містить заморожену воду та фрукти. Якщо ж туди додали ще консерванти та стабілізатори,то краще такий продукт не купувати.

Ще статті по темі

Back to top button