Суспільство

Священик розповів про церковне ставлення до вишитих бісером ікон

Останнім часом особливої популярності набула вишивка бісером. Цією справою захоплюються  жінки, а буває що й чоловіки. Вишивають не лише картини, а й ікони, причому полотно, на якому зображені лики, можна купити будь-де.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик розповів, чому люблячим серцям треба вінчатися

Зважаючи на це, вирішили запитати отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові, як церква ставиться до вишитих звичайними людьми образів.

Чи вірно роблять люди, коли беруться за вишивку ікон?

Раніше ікони були дорогі, їх писали на дереві і масово, як зараз, вони не були доступні. А нині їх дуже багато друкують та  штампують, і на полотні для вишивання теж.

Але якщо людина вишиває для слави божої і для молитви, то ця справа має місце в її житті.

Я одного разу був у монастирі, де один священик розповідав цікаву історію. Відкрили нову церкву, для якої люди подарували вишиті хрестиком ікони. І по храму під час служби ніби сяйво якесь пройшло, і почали мироточити ікони, і вишиті також. Можна сказати, що це благословення Боже, яке зійшло на них.

Що потрібно зробити перш ніж взятися за вишивку?

Перед початком роботи потрібно взяти благословення священика. А потім вишиті ікони треба освятити. І не варто забувати, що ікона, як і натільний хрестик, – це не прикраса, а сила Божа, якою ми спасаємося, яка має нас охороняти. Але якщо ми їх виставляємо як прикрасу всім на розглядання, то сили захисту вони не матимуть. Важливо не обезцінювати їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відшукати позитив у житті: поради священика

Ікона — це найперше зображення святих, Христа чи Богородиці, і це є велика святиня, перед якою молимося. Але ж, знову, в молитвах звертаємось не до полотна і бісеру, а до Всевишнього через образ. Адже поклоняємось не іконі, а тому, хто зображений на ній.

Як отримати благословення?

Люди, які вишивають, приходять у храм із своєю так би мовити заготовкою і просять  у священика благословення на початок роботи. І священик благословляє.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Ну і яке ставлення церкви до ікон,вишитих бісером??? Такий помпезний заголовок і……нічого несказано

Back to top button