Суспільство

Відлуння резонансного скандалу: в Чернігові знову рахують дітей

Наприкінці минулого року в Чернігівській міській раді порушили питання про сплату за відвідування дитячих садочків і шкіл для тих дітей, які не мають чернігівської реєстрації. Муніципалітет посилався на Тернопіль, де таке рішення було прийняте.

За задумом міського голови, за дітей, які не зареєстровані в Чернігові, але відвідують у місті навчальні заклади, мали платити громади, до яких ті належать. Але на практиці плата за навчання здебільшого лягла би на плечі батьків цих дітей. Батьків, які офіційно працюють і платять податки до міської казни.

Питання про стягнення грошей за навчання і виховання «чужих» дітей навіть виносили на сесію. Але через обурення громади і непохитну позицію окремих депутатів питання не проголосували.

Міський голова дав доручення провести «ревізію» дітей – зібрати інформацію про місце їхньої реєстрації та проживання.

На такі закиди міської влади відреагували в Міністерстві освіти і науки України. Проте міська влада повідомила МОН, що збір даних про дітей здійснюється з метою формування оптимальної мережі закладів загальної середньої освіти міста Чернігова, створення рівних умов доступу до освіти, прогнозування наповнюваності класів у закладах освіти, водночас замовчавши інші аспекти цього питання.

Зокрема, один із пунктів проекту рішень – «у разі відсутності угоди про здійснення міжбюджетних трансферів між Чернігівською міською радою і відповідною територіальною громадою чи органом місцевого самоврядування, мають право САМОСТІЙНО їх оплачувати».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не маєш «прописки» – плати: Чернігівська міськрада ділитиме чернігівців на «своїх» і «чужих»

Тим часом, коли галас довкола цього питання поволі стих, на сайті міськради опублікували черговий проект рішення «Про облік дітей шкільного віку та учнів».

Так, для забезпечення здобуття загальної середньої освіти всіма дітьми шкільного віку, які проживають на території міста Чернігова, проект передбачає постійне оновлення реєстру даних про дітей шкільного віку, які проживають на території міста Чернігова. Також за закладами загальної середньої освіти, що належать до комунальної форми власності, закріпити територію обслуговування. У додатку до проекту розписані вулиці, які закріплені за кожною школою міста.

Загрузчик Загрузка...
Логотип EAD Слишком долго?
Перезагрузка Перезагрузить документ
| Открыть Открыть в новой вкладке

Звісно, можна списати все це на вимоги освітньої реформи, адже всі добре пам’ятають, як цього року першачків записували до школи виключно за відповідністю місця проживання до адрес, закріплених за конкретним навчальним закладом. Проте, зважаючи на невгамовні апетити міської влади, можна припустити, що таким чином тишком-нишком за дітей без чернігівської реєстрації рано чи пізно батькам доведеться платити.

Попри те, зазначимо, на початку листопада тернопільчанка, мати хлопчика, який не зареєстрований у місті, виграла суд в управління освіти стосовно плати за садок.

Тому у разі, якщо в Чернігові впровадять антиконституційне стягування плати за навчання дітей, батьки можуть сміливо оскаржувати це в судах.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. А дочка мера відвідує школу за пропискою? Навіть, будиночок який будується, не належить до першої школи. Чи правила не для всіх?

  2. Так тогда давайте и налоги люди и предприятия будут платить по месту регистрации.

Back to top button