Суспільство

Як готували борщ на Чернігівщині: старовинний рецепт

У селах Сираї та Любечанинів Козелецького району готували через день червоний або зелений борщ на всю сім’ю. Щоб приготувати борщ використовували такі продукти: м’ясо або сушені гриби, картопля, цибуля, морква, щавель, спеції, варене яйце. Також м’ясні борщі готувалися з ребра та м’ясної кришонки.

Приготування зеленого борщу: свинячі реберця підсмажуємо на смальці, складаємо у горщик, кришимо картоплю, добавляємо підсмажку із цибулі та моркви, щавель, сіль та спеції, заливаємо водою і ставимо у піч. Перед подачею до столу у горщик добавляємо заздалегідь зварене яйце.

Для заправки борщу використовують соняшникову та льняну олію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фермер з Чернігівщини вирощує чіпсову картоплю

Заправляли борщ обжареною на сковороді до золотавого кольору подрібненою цибулею та натертою на грубій терці моркву. Пісні заправляли олією, а скоромні – свинячим смальцем.

Для приготування борщу вживали такі гриби: білі, маслюки, опеньки. Сушили у печі на жару, досушували на печі на черені. Зберігали у полотняних торбинках, а згодом у скляних банках у сухому місці.

З диких рослин додавали в борщ кропиву.

У цій місцевості почали вживати помідори, перець давно, а баклажани з 2000 років.

Смак борщу має кислуватий привкус. Найдобріший борщ зварений у глиняному горщику у печі, тому, що він виходить більш упарений, ніж на плиті.

До борщу печуть пампушки з часником. Пампушки готували на дріжджах. У теплій воді (370 мл.) розвести 15 гр. свіжих дріжджів і 1.5 ст.л. цукру , добавити 100 гр. борошна поставити у тепле місце на 15-20 хв. Після цього всипати 2 чайні ложки солі, 500 гр. борошна та 2 ст. ложки олії. Вимісити тісто. Поставити на одну годину у тепле місце . Повторити ще раз. Сформувати з тіста кульки, скласти у змащене олією деко і випікати. Для заправки змішати пропущений через часничницю часник і олію. Щедро змастити булочки часниковою сумішшю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уродженець Чернігівщини зупинив чуму

Раніше не було можливості зберігати продукти крім таких способів як, сушіння, соління, квашення. А зараз використовують ці способи в невеликих потребах. Сало, м’ясо засолювали у ящиках та полотняних торбах у великій кількості солі. Традиційно заквашували у цій місцевості буряк, огірки, помідори, капуста. Сухофрукти сушать на відкритому сонці, зберігають у скляних банках з закритими кришками.

На поминальний обід борщ подавали першою стравою. У піст готували з грибами.

Перед релігійними святами Паскою та Усікновенія не рекомендувалося готувати борщ.

Кухонне начиння, яким користувалися кухарки це горщики, чавунці, сито, качалка, ступка, пательня, макітра, ножі, терка, дерев’яні ложки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Обласний центр народної творчості

Ще статті по темі

Back to top button