Суспільство

Як стати духівником – поради від священика

Мине не дуже багато часу – і для учнів випускних класів середньої школи пролунає останній шкільний дзвоник. Тож учорашнім школярам доведеться визначатися, ким бути. Вірогідно, що серед юнаків є й такі, хто мріє не про світську професію, а про служіння Богу. Зважаючи на це, вирішили запитати отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові, як стають священиками.

Як людині зрозуміти, що її місія – духівник?

Такі рішення дуже рідко виникають спонтанно. Адже діти, які в майбутньому бачать себе священиками, зазвичай ходять до церкви. Наприклад, у Катерининському храмі при службі допомагають вісім хлопців. Та це не означає, що всі вони стануть священиками, щоправда, серед них є такі, що задумуються над такою перспективою.

Тож, у кого є бажання служити Богу, треба приходити в храм і випробувати себе та свої прагнення, бо Господь недаремно каже: «Всякого духа випробовуй». До кожного рішення у своєму житті треба підходити зважено, бо від нас потім залежить доля багатьох людей. Наприклад, лікар відповідає за тілесне здоров’я, вчитель – за інтелектуальний розвиток, а священицьке служіння – це надзвичайна відповідальність, бо відповідаємо за духовне здоров’я.

Тож священик має не тільки сам спастись, а й допомагати багатьом-багатьом людям порадою і розрадою, щоб людина відкрила для себе дорогу, яка має привести до Царства Небесного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик розповів, як і коли треба хреститися

Окрім церкви, куди мають звертатись юнаки, які все ж визначились, що хочуть бути священиками?

Після школи люди, які хочуть пов’язати життя з релігією, мають йти у духовні навчальні заклади. Абітурієнти складатимуть іспити і ставатимуть студентами того чи іншого навчального закладу.

Чи довго вчаться на священика?

Зараз вищим духовним навчальним закладом є Київська православна богословська академія. Її диплом має статус державного. Коли я вчився, навчання було трішки по-іншому. Семінарія – 4 роки, а потім духовна академія – також 4 роки. Після того захищали дипломи та ступені здобували. Зараз же у православній богословській академії можна здобути ступінь бакалавра, магістра і піти в аспірантуру. Тож разом із семінарією треба навчатися щонайменше 8 років.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Священники и аспирантура)) Звучит смешно. Давайте вспомним Сеченова и его труд «Рефлексы головного мозга», на который церковь официально наложила запрет. Давайте вспомним разгром кафедры анатомии Казанского университета, когда препараты извлекли из формалина и под колокольный звон засыпали в яму. И эти попы, дай им власть, будут повторять подобное мракобесие снова и снова. Обратите внимание, как плотно они работают с молодежью, посещая школы. И не надо рассказывать, будто это имеет какое-то отношение к абстрактной духовности. Церковь — это прежде всего успешное коммерческое предприятие с примесью политического душка.

Back to top button