Суспільство

Як вибирати та де купувати консерви в нинішніх реаліях: поради для чернігівців

У нинішніх реаліях постійного відключення електрики люди роблять ставку на запаси продуктів довготривалого зберігання і нескладного та нетривалого приготування. Найідеальніший, із такого погляду, продукт – консерви, адже вони можуть зберігатися роками, не втрачаючи свого смаку та поживності. Саме консерви стануть у пригоді під час довготривалої відсутності світла, особливо для жителів будинків, оснащених електроплитами.

Нині в магазинах великий вибір і розмаїття консервованої продукції. Тож покупцям треба знати тонкощі вибору.

Консерви бувають овочеві, фруктово-ягідні, бобові, м’ясо-круп’яні, грибні, м’ясні та рибні. Пакування для консервів також різне. Переважно виробники використовують скляні та жерстяні банки, оскільки склотару можна використати повторно, а метал – переробити. Крім того, обидва матеріали не вступають у небажану реакцію з продуктами.

Термін придатності консервів у різних пакованнях може бути різним, але зазвичай консервована продукція в скляних чи жерстяних банках може зберігатися роками, не втрачаючи своїх смакових і поживних властивостей.

Світлана Селюх, начальник відділу з роботи зі зверненнями громадян, взаємозв’язків із громадськістю та ЗМІ Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, радить під час вибору консервів звертати увагу на кілька базових правил, нехтування якими може призвести до отруєнь неякісною продукцією.

«Краще вибирати продукцію перевірених марок, де на виробництві зазвичай дотримуються всіх технологій приготування, аби не ризикувати здоров’ям споживачів своєї продукції, а разом із тим і власною репутацією.

На етикетці має міститися інформація про склад продукту, про виробника, дані про терміни та умови зберігання. Термін придатності має бути зазначений чітко і зрозуміло. Краще, якщо ця інформація нанесена на банку лазером. Дані про потужності виробництва також мають бути написані повністю. Це підтверджує надійність виробника.

Якщо на банці зазначено, що продукт приготований згідно з Державним стандартом, це передбачає, що він був виготовлений за чіткими інструкціями. Водночас, якщо консерви були виготовлені за технічними умовами, то рецептуру й технологію приготування виробник міг змінювати на власний розсуд», – пояснює Світлана Селюх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Краса і казка: в Чернігові працює «Майстерня гарного настрою» (Фото)

За її словами, склад консервів має відповідати назві продукту. Тобто якщо на етикетці пишуть, що це банка яловичої тушонки, у складі не повинно бути іншого м’яса чи будь-яких сторонніх продуктів. Крім того, до складу не мають входити глутамати натрію, консерванти та інші сумнівні складові. Щоб обрати точно якісний продукт, треба уважно читати склад і звертати увагу на порядок інгредієнтів у ньому: першими будуть зазначені ті продукти, яких найбільше.

Звертати увагу треба і на паковання.

«Найчастіше консерви упаковані в бляшанки, через стінки яких не видно сам вміст. Попри це, важливо уважно оглянути паковання. Воно має бути цілим, без вм’ятин. На бляшанці не повинно бути іржі. Неприпустимо, щоб кришка була здутою, адже будь-які пошкодження на банці можуть спровокувати появу шкідливих мікроорганізмів. Також не зашкодить потруcити баночку та прислухатися до звуків, щоб переконатися, що вона щільно наповнена.

Запах, колір і смак продуктів повинні відповідати складу консервів. Якщо консерви підозрілі на вигляд або мають неприємний запах, краще відмовитися від їх споживання, щоб уникнути отруєння, особливо такого небезпечного захворювання, як ботулізм», – порадила Світлана Селюх.

Не слід забувати, що консерви не варто купувати на ринках чи у магазинах, де не створені належні умови зберігання. Навіть якщо продукт був виготовлений із дотриманням усіх норм, неправильне зберігання може призвести до того, що він зіпсується.

Варто пам’ятати й те, що в умовах війни і тривалих відключень світла багатьом стане у пригоді домашня тушонка. Готувати її нескладно, а зберігати можна довго. Головне – дотримуватися технології приготування.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button