Суспільство

З жовтня 2018 року платежі за побутовий газ приведено до стандартних умов

Починаючи з жовтня 2018 року, приведення до стандартних умов застосовується для обсягів газу, спожитого усіма без винятку клієнтами «Чернігівгаз Збуту». Правові підстави рахувати газ за єдиним стандартом з`явилися майже три роки тому, але побутові споживачі продовжували сплачувати обсяги газу, обчислені лічильниками, в робочих умовах. Така різниця призвела до виникнення боргу ТОВ «Чернігівгаз Збут» перед НАК «Нафтогаз України» на суму 195,5 млн грн.

В листопаді мешканцям Чернігівської області надійдуть рахунки, в яких об’єм газу за показаннями індивідуального лічильника приведений до стандартних умов.

По кожному особовому рахунку в квитанціях буде зазначена інформація щодо різниці в об’ємах спожитого газу в стандартних і робочих умовах за період з 1 грудня 2015 року по 30 вересня 2018 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Чернігівгаз Збут» просить споживачів повідомляти щодо проблем із доставкою квитанцій

Населення стало останньою категорією споживачів газу, для яких використовують таке приведення. Всі інші, включаючи установи освіти і охорони здоров’я, оплачують спожитий газ тільки з приведенням до стандартних умов вже близько трьох років.

Правомірність застосування коригувань обсягів спожитого газу з грудня 2015 року підтверджується низкою нормативних документів. Втім, рішення державних органів влади унеможливило проведення таких розрахунків з побутовими споживачами. Натомість оптовий постачальник газу для населення — НАК — передавав «Чернігівгаз Збуту» обсяги газу лише на умовах приведення до стандартних умов.

Характерною властивістю природного газу є зменшення об`єму при охолодженні, а при нагріванні навпаки – збільшення.Тобто, температура повітря в процесіобліку газувідіграєважливу роль. Незважаючи на це, «Чернігівгаз Збут» був змушений навіть взимку продавати і проводити розрахунки з НАКом за газ як при температурі + 20С і стандартному атмосферному тиску 760 мм рт. ст. При цьому спожитий, але несплачений газ рахувався за «Чернігівгаз Збутом».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для «Чернігівгаз збут» надрукують платіжки на понад 3 мільйони

«Більше 80% поставок газу «Чернігівгаз Збуту» припадає на опалювальний сезон, в зв’язку з чим збитки компанії зростають пропорційно зростанню споживання ресурсу. За три роки різниця між фактично спожитим, але не сплаченим мешканцями області газом сягнула 31,1 млн кубометрів, або 195,5 млн гривень, — поінформував директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста. – А застосування стандартних умов у всіх споживачів створить рівні умови обліку і зупинить подальше накопичення такого роду заборгованості».

Підставою для виставлення рахунків в стандартних кубах стало прийняття Постанови Кабміну № 867, де однією з умов гарантованих поставок газу населенню є не допущення росту заборгованості «Чернігівгаз Збуту» перед НАК «Нафтогазом». Іншими словами, починаючи з 1 листопада, неплатежі збутівської компанії не повинні перебільшити загальну суми боргу по побутовим споживачам, зафіксовану станом на 1 жовтня 2018 року.

Борги за період з грудня 2015 року по вересень 2018 року з’явилися з причин, що не залежать від «Чернігівгаз Збуту». Тому газова компанія звертається до органів влади для зваженого і комплексного вирішення проблеми цих боргів. Без такого рішення компанії доведеться пред’явити виниклу заборгованість до оплати споживачам.

Ще статті по темі

5 коментарів

  1. идите в жопу…а то споживачам до оплати пред’являти зібралися…

  2. А коли калорійність газу постачальник почне рахувати? Чи це невигідно?

  3. Оце все розказують, аби для народу. Гройсман такий захисник народу , що далі нікуди. Сиділи, сиділи 3 роки. а тепер вони вирішили зробити донарахування. Тепер і чекайте оплати три роки, а звідки народ кошти візьме у Чернігівгаз Збуту» чи що? Цікаві в нас газівники. міль»ярдні премії отримують, переводять за кордон, палець об палець не б»ють і тепер за три роки вирішили донарахувати. А чому не за 27 років. більше б було.

  4. А як у мене було два або три роки наекономлено, від 16000 гривень за зиму не палили ми в хаті до охвренної жари, а потім херак і кошти з особового рахунку обнулено. А тепер піздец розказують що у нас бачите борги, да ви вже так понажиралися коли вже вас виродків порозриває?

  5. Одне лише на думку приходить, знову нас кінцевих споживачів жорстко згвалтували, а газ у домівках ніякій, тільки лічильникі повітря женуть та Куби рахують

Back to top button