Краса та здоров'я

Аномальна спека і сонячний удар: як захистити своє здоров’я

Літо у розпалі. Втім, радіючи безхмарному небу та погожій днині, ми часто-густо забуваємо про правила безпечного перебування на вулиці, пляжі, дачній ділянці тощо. Адже саме під час спекотної погоди є великий ризик не тільки перегрітися, а і отримати сонячний удар.

4-prohlada-v-dome[1]Що ж таке сонячний удар і коли він виникає? Як пояснюють спеціалісти Навчально-тренувального відділу Чернігівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, це один з видів теплового удару, що виникає внаслідок тривалого впливу на людину сонячних променів, особливо на її неприкриту голову.

Причому, такий стан влітку зустрічається доволі часто – чи не щодня медики «швидкої» виїжджають за викликами до постраждалих від небезпечного сонця.

А виникає сонячний удар через те, що під впливом спеки судини голови розширюються і до мозку припливає більше крові. Відтак підвищується або навпаки — знижується внутрішньочерепний тиск і людина може втратити свідомість.

Крім того¸ починає страждати нервова система, через що існує велика ймовірність набряку внутрішніх органів і тоді лише ургентні дії медиків здатні запобігти смерті людини.

Як же розпізнати сонячний удар? Якщо під час перебування на сонці у людини раптом виникли прискорене серцебиття, задуха, нудота та блювота, а також потемніння в очах, порушення координації рухів — це , скоріш за все, перші ознаки сонячного удару. Звісно, діагноз можуть поставити лише медичні працівники ( адже вищевказані симптоми можуть свідчити і про  гостре порушення мозкового кровообігу, інсульт, інфаркт).

Втім, ті хто перебуває поряд із постраждалим, повинні одразу відреагувати на появу такої симптоматики та обережно віднести постраждалого у тінь і не зволікати із викликом «швидкої» ( яка, до речі, згідно із правилами, повинна прибути не пізніше, ніж за 10 хвилин у місті та 20-ти хвилин у сільській місцевості). І поки ви очікуєте медиків, потерпілому необхідно дати понюхати нашатирний спирт, обтерти людину вологим рушником, а якщо вона при свідомості – дати води без газу, яку слід випити маленькими ковточками.

Буває і таке, що людина може відчути запаморочення не тільки під час відпочинку на пляжі, а і на вулиці. Тоді слід намагатися негайно зайти у тінь або (що найкраще) у приміщення з кондиціонером. І коли стан покращиться, варто дістатися домівки та знову ж таки викликати медиків.

13705256471720323311А запобігти сонячному удару дуже легко: під час перебування на відпочинку намагайтеся більше знаходитися у тіні, вживати не менше 2-2,5 літрів води – краще мінеральної без газу або відстояної з-під крану. Одягатися слід у світлий одяг з натуральної тканини, а голову обов’язково прикривати панамою чи іншим головним убором. Варто запам’ятати, що люди, які  мають будь-які хронічні захворювання, особливо серцево-судинні, мають перебувати на відкритому сонці якомога менше.

І взагалі, всім любителям сонця рекомендується відвідувати літні місця відпочинку вранці – з 9-ї до 11-ї та ввечері – з16-ї до 18-ї години, коли сонце не таке «агресивне».

Отже, бережіть себе і отримуйте задоволення від літньої днини, адже ця пора року така швидкоплинна.

Ще статті по темі

Back to top button