Краса та здоров'я

Чернігівські лікарі розповіли, як запобігти обмороженням

Після Нового року зима, схоже, знову увійшла в свої права. Знову стало морозно і засніжило. Між тим, не варто забувати, що тривале перебування на вулиці під час різкого зниження температури повітря може призвести до переохолодження та обмороження.

У Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України зазначають, що ознаки та симптоми переохолодження (гіпотермії) зазвичай з’являються повільно, вони характеризуються такими симптомами:

ознобом, нечітким мовленням або бурмотінням, повільним і поверхневим диханням, слабким наповненням пульсу,незграбністю або відсутністю координації, сонливістю, сплутаністю свідомості або втратою пам’яті, втратою свідомості, яскраво-червоною чи синьою холодною шкірою.

Якщо переохолодження таки трапилося, медики радять терміново зайти з вулиці у приміщення. Якщо ж це неможливо, варто постаратися захистити від вітру шию та голову. Якщо одяг мокрий, якомога швидше слідперевдягнутися в сухе. 

«У разі необхідності подальшого утеплення робіть це поступово. Наприклад, прикладайте теплі сухі компреси до центра тіла — шиї, грудей і паху. Якщо використовуєте пляшки з гарячою водою, загорніть їх у рушник, щоб не обпектися. Вживайте теплі безалкогольні напої з цукром, з’їжте багату на білок їжу. Більше рухайтеся, робіть вправи ногами та руками, щоб сприяти відновленню кровообігу», –радять у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрілянина в селі на Чернігівщині: чоловік вистрелив у ногу підлітку та розбив йому голову

Між тим, із гіпотермією не варто намагатися зігрітися надто швидко, наприклад, за допомогою обігрівача чи гарячої ванни. Не слід зігрівати руки й ноги, розтираючи їх. Не вживайте алкоголь і тютюн. Спиртне сприяє посиленій тепловіддачі, а куріння тютюну – звуженню судин, що призводить до посилення переохолодження.

Також варто пам’ятати, що виникненню проблеми краще запобігти, ніж потім її вирішувати. Тому взимку, коли настають морози, варто вдягатися відповідно до погоди.

Наразі до травматологічного відділення другої міської лікарні пацієнти з обмороженнями не зверталися.

Ще статті по темі

Back to top button