Краса та здоров'я

Як убезпечити себе від «хвороби останніх десятиліть»

29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом. Інсульт-неврологічне захворювання, яке виникає внаслідок  раптового припинення кровопостачання в окремій ділянці головного мозку або крововиливу з мозкових судин у порожнину черепа.

Недарма інсульт називають «проблемним захворюванням останніх десятиліть», адже, за спостереженнями ВООЗ, кількість людей, що захворіли на  інсульт лише протягом 2000-2018 року збільшилася у геометричній прогресії у порівнянні із 20 століттям. Також останніми роками зросли негативні наслідки інсульту, що мають характер порушення функції тих частин тіла, якими керують уражені ділянки головного мозку. В залежності від локалізації ураження можливе порушення мови, чутливості, рухової функції, зору, пам’яті тощо.Актуальність проблеми мозкового інсульту обумовлено високою частотою захворювання, тяжкими його наслідками та недостатньою ефективністю лікування. Інсульт обумовлює 5,7 млн. смертей щороку в усьому світі і поступається лише ішемічній хворобі серця. Інсульт – головна причина серйозної втрати працездатності або здатності до самообслуговування в повсякденному житті. Він не шкодує нікого, незалежно від віку, статі, матеріального стану, соціального рівня, етнічного походження або країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвороба XXI століття: психіатри б’ють на сполох

У світі щорічно виникає біля 16 млн. вперше зареєстрованих інсультів. В Україні річна кількість первинних інсультів становить понад 110 тисяч, а показники частоти захворювання в 1,5-2 рази перевищують середньо-світові. Крім того, смертність від інсульту в нашій країні  у 2-3 рази вища за держави Євросоюзу. Відтак інвалідами після перенесеного захворювання стають 20-40%, до праці та нормального, активного  життя повертаються 10-20% хворих.

Отже, мозковий інсульт посідає друге місце серед причин смерті, головний чинник тривалої і пожиттєвої втрати функціональних здібностей серед дорослого населення. Кожні 2 секунди одна людина уражається інсультом, кожні 6 секунд інсульт забирає одне людське життя. Експерти ВООЗ припускають, що кількість інсультів на земній кулі зростатиме через те, що населення нашої планети старіє. Окрім цього розповсюджені такі фактори ризику, як артеріальна гіпертензія, хвороби серця, цукровий діабет, ліпідемія, стеноз сонної артерії, гіперхолестеринемія. Сприяють цьому також фактори, пов’язані зі способом життя – гіподинамія, хронічний стрес, неправильне харчування, тютюнокуріння, зловживання алкоголем.

На жаль, від інсульту не застрахований практично ніхто, він може статися  будь-коли. Частіше за все інсульт (ішемічний або геморагічний) виникає раптово, навіть без якихось попередніх ознак, як це буває з іншими неврологічними захворюваннями. Відтак Українська асоціація боротьби з інсультом наводить наступні ознаки інсульту: раптова м’язова слабкість, оніміння чи поколювання в ділянці обличчя, руки, ноги чи однієї половини тулуба, раптове ускладнення при розмові або розумінні мови, раптова повна або часткова втрата зору на одне чи обидва ока, надзвичайно сильний головний біль, втрата рівноваги, запаморочення. Втім, своєчасне розпізнавання ознак інсульту та звернення за кваліфікованою медичною допомогою впродовж 3-6 годин від його початку дозволить зберегти життя хворого та попередити розвиток важких наслідків. Передбачити інсульт неможливо, але зменшити ризик його виникнення можна. Для цього лікарі радять контролювати свій артеріальний тиск, рівень холестерину в крові, відмовитись від тютюнокуріння та вживання алкоголю, дотримуватись основних принципів здорового харчування (зменшити вживання цукру та тваринних жирів, вживати більше овочів та фруктів), а також вести помірно рухливий спосіб життя.

«На жаль, останніми роками ми можемо констатувати той факт, що інсульт «молодшає», його  іноді діагностують навіть у  віці  20-35 років, – запевняє завідувач неврологічного відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу КНП «Чернігівська обласна лікарня», к.м.н. Олександр Марцинкевич.– Загалом кількість хворих на інсульт практично однакова протягом року. Ця хвороба діагностується у близько 3 тисяч жителів області на рік (2018 року інсульт виявлено у 2 792 людей). На Чернігівщині створено потужну неврологічну службу, яка здатна надати допомогу такій людині у будь-який час протягом визначених термінів. Так спеціалізовані відділення працюють, окрім обласної лікарні, в чернігівських міських лікарнях №№ 1,2,3, у Прилуках та Ніжині. Наприклад, станом на 25 жовтня у профільному відділенні обласної лікарні  із діагнозом «інсульт» перебуває 10 пацієнтів».

Відтак боротьбі з інсультами почали приділяти основну увагу як у Міністерстві охорони здоров’я, так і у Національній службі  здоров’я України, які розробляють алгоритми створення  інсультних блоків  та інсультних центрів в різних регіонах держави. Крім того, Україна долучилася до розробки «Плану боротьби з інсультом у Європі на 2018-30 роки», ініційованого Лундським Університетом (Швеція).

Прес-служба Управління охорони здоров’я

Чернігівської облдержадміністрації 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button