Краса та здоров'я

Пережити новорічні застілля та не погладшати: поради від дієтолога і тренера Поліни Савенко

Уже завтра ми зустрічатимемо Новий рік. А це означає святковий стіл зі смачненькими салатиками, закусками, солодощами й алкоголем. І все це в нас заведено готувати не на одну новорічну ніч, а так, щоб ще кілька днів вміст холодильника, немов магнітом, тягнув нас на кухню. А потім ваги покажуть зрадницькі плюс кілька кіло – і сукня, задля якої так старанно худнули до свят, знову може виявитися затісною.

Аби всього цього з вами не трапилося, прислухайтеся до порад Поліни Савенко, дієтолога і тренера.

134148544_1025266374624612_4558519988461015552_nПро що насамперед треба пам’ятати, щоб новорічні застілля не обернулися зайвими кілограмами потім?

Важливо пам’ятати, що весь наш раціон складається з БЖВ – білків, жирів і вуглеводів. І все залежить від вашої індивідуальної норми. Якщо ви правильно розрахували свій раціон і знаєте, як у нього вписатися, то й у новорічну ніч зможете влаштувати собі святкову вечерю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічний стіл чернігівців: традиційне «Олів’є» та «смачненький» експеримент (Відео)

Новий рік – це традиції, і куди ж без салатів – «шуби» та «олів’є», – холодцю та бутербродів з ікрою? Ваша думка щодо традиційного новорічного столу чернігівців? Які зі страв не на користь? Які можна зробити більш корисними і як?

Вагу ми набираємо від швидких вуглеводів, продуктів, що містять цукор, зокрема це солодощі, від борошняного тощо. Тому постарайтеся скласти ваше меню для новорічного столу з білків і жирів, а вуглеводів – по мінімуму. Загалом у традиційному новорічному столі немає нічого критично страшного. Але в більшості страв є магазинний майонез. Хочете зробити стіл корисним – приготуйте собі домашній майонез і додайте його в улюблені салатики. Холодець – можна і потрібно. Використовуйте менш жирний сорт м’яса – курку або індичку, і ця страва стане більш дієтичною і корисною. Для бутербродів використовуйте дієтичні хлібці замість хліба або уважно вибирайте чорний хліб, читаючи склад, уникайте в складі цукру та інших добавок.

Який алкоголь і в якій кількості варто вживати у свята? Або чому не варто вживати взагалі?

Я не проти алкоголю в маленьких дозах. Але якісного. Сухе біле та червоне вино буде оптимальним для вживання. Уникайте солодких напоїв, наприклад, таких як винний напій «Фраголіно».

Щодо алкоголю, то існує думка, що під час застілля, аби не набрати зайвих кілограмів, треба або їсти, або пити. Наскільки це твердження правильне або неправильне і чому?

Якщо ви не будете пити за столом, то це піде лише на користь. Але якщо будете лише пити, боюся, свято закінчиться на зовсім вдало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вимушена ощадливість: чому чернігівці почали економити на їжі і чи збідніє від цього новорічний стіл (Відео)

Що порадите любителям солодкого? Один шматок торта не нашкодить чи краще замінити на корисні солодощі і які саме? До речі, вживати замість цукру цукрозамінники варто чи ні?

Зараз продається безліч корисних солодощів. Марка «Санфіл» для мене фаворит. До речі, наш чернігівський виробник. Купити можна навіть у «Сільпо». Цукрозамінники – це вихід. Але тільки нормальні та якісні. Стевія й еритрит – нульова калорійність, добре сприймаються організмом.

У розпалі – пора мандаринів та інших сезонних фруктів. Чи можна набрати вагу лише на самих фруктах? Про що варто пам’ятати, щоб цього не сталося? Яким із сезонних фруктів варто надати перевагу?

Безумовно, вагу на фруктах набрати можна. Адже це той самий цукор, лише у вигляді фруктози. Тож зловживати не варто. Фрукти – вітаміни, вони кращі за цукор, але через фруктозу може спостерігатися бродіння в кишечнику. Їсти фрукти треба за годину до їжі або через годину після. Звісно, перевагу надавати краще сезонним, адже вони нестимуть більше користі.

Як повернутися до здорового харчування і звичного режиму після свят?

Щоб не довелося «повертатися», раджу не входити в стан переїдання. Або ж просто спокійно повернутися до звичайного режиму, дотримуючись водного балансу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтерпретації олів’є, ковбаси та валізи: як накриватимуть столи чернігівці

Із чого почати тим, хто вирішив привести себе у форму з нового року?

Починати треба зі звернення до фахівців – дієтолога і тренера. І це якраз стане першим важливим кроком.

У січні нам обіцяють локдаун. Що порадите як тренер і як дієтолог, щоб після закінчення карантину не втратити форму? Які основні рекомендації щодо харчування та фізичних вправ?

Правильно розраховувати свій раціон – 30 мл води на 1 кг ваги, 2 грами білка на 1 кг, 1 грам жирів на 1 кг і 3 грами вуглеводів на 1 кг. Плюс домашні тренування або ходьба та прогулянки на свіжому повітрі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button