Люди

Люди: чернігівка Юлія Тетеря випікає корисний хліб і мріє про власну пекарню

Українці завжди ставилися до хліба з повагою, адже в історії та літературі є багато історій, у яких важлива роль належить хлібу. У наші складні часи ми знову згадали, яку цінність має хліб.

І сьогодні в нашій постійній рубриці «Люди» ми розповімо про Юлію Тетерю з Чернігова, яка це багатство, тобто хліб, готує своїми руками. І вже не тільки для своєї сімʼї та рідних, а й на продаж.

Юлії всього 27 років, вона народилася та живе в Чернігові, має прекрасну донечку і чоловіка. Навчалася в Чернігівському національному технологічному університеті. До вагітності наша героїня працювала в театрі тіней Театр тіней Delight, там вони створювали різні постановки та подорожували з ними по всьому світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: подружжя Крутьків з Чернігова відроджує традицію створення дідуха

«Ми подорожували багато з театром. Найбільше запам’яталися такі країни, як Італія, Швейцарія, Німеччина, Азербайджан, Катар», – згадує Юлія.

Після народження доньки Юлія пішла в декретну відпустку, але цей час використала ще й для пошуку себе та своєї реалізації.

«Мені завжди подобалося готувати, пригощати рідних чимось смачненьким на свята, але я ніколи не думала, що випікатиму хліб та ще й на замовлення.

Я була в пошуку себе, пробувала готувати тортики, десерти і все це було суто хобі. Згодом я побачила цікавий блог в інтернеті про здорове харчування, де було багато про випікання хліба на заквасці, про ферментацію і її вплив на наше здоровʼя. Це мене дуже зацікавило, оскільки я й сама мала певні обмеження в харчуванні, то почала більше читати та вивчати все про хліб.

Дійшло діло і до практики, хоча дуже боялась починати, мені здавалося, що мені не вдасться і що це неймовірно важко. Але я спробувала – і тут сталася любов!

Мені так сподобався процес, тож я почала випікати дедалі більше та пригощати своїх рідних смачною випічкою», – розповідає дівчина.

Юлія не тільки пригощала рідних, а й ділилася у соцмережах своїми витворами.

«Викладаючи фото та відео у свій інстаграм, я відчула підтримку навколишніх і їхнє бажання спробувати мій хлібчик. Це стало поштовхом продовжувати цю справу вже не тільки для своєї родини. У грудні 2023 року я почала випікати хлібчик на замовлення. Насправді це зовсім недавно, але я відчуваю задоволення від цієї справи і бажання рости та розвиватись далі», – поділилася своїми планами дівчина.

Юлія Тетеря додає, що процес випікання хліба – це її особиста медитація. Саме в процесі приготування хлібобулочних виробів вона перебуває наодинці зі своїми думками.

«У цьому процесі мені подобається все. Випікання хліба на заквасці – для мене як особиста медитація, де є тільки я, мої думки, руки і тісто. Через хліб я передаю свою енергію, вкладаю свою любов і за відгуками клієнтів це відчувається», – каже Юлія.

Найважче в цій роботі, за словами Юлії, це не замішувати тісто або робити щось інше, а саме прокидатися рано. Тому що часто доводиться вставати, коли вся сімʼя ще спить.

«Важко буває, коли встаю випікати з самого ранку, поки всі сплять, аби встигнути до садочка доньки. Але я працюю ще над своїм графіком, щоб встигати і не шкодити собі. Взагалі випікання хліба на заквасці – це не про швидкість, це тривалий процес із дотриманням усіх умов, завдяки цьому ми отримуємо максимальну користь та смак», — пояснює господиня.

Дівчина не збирається зупинятися на досягнутому, планує рости та розвиватися далі. І трішки поділилася планами на майбутнє.

«Я дуже хочу рости і розвиватись у цій справі, мені це цікаво, я бачу великий сенс у цьому, я хочу донести кожній людині, що випічка на заквасці – це зовсім інший смак і користь. Так готували наші предки до того, як винайшли комерційні дріжджі, і це було дуже мудро, про здоровʼя.

До речі, як розказала мені мама, моя прабабуся Ліда теж дуже любила пекти і щодня радувала свою сім’ю новою смачною випічкою. Тож для мене це ще й про звʼязок зі своїм родом і продовження справи.

Я мрію маштабуватися до більшого виробництва та відкрити власну пекарню з хлібом і випічкою на заквасці, аби абсолютно кожен житель нашого міста міг купити собі додому смачний і корисний хліб», – ділиться Юлія.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалася Наталі Солодовник

Ще статті по темі

Back to top button