Люди

Люди: історичні реконструкції: незвичайне хобі ніжинського студента

21-річний студент Ніжинського державного університету імені Гоголя Влад Луценко навчається на вчителя історії. Однак хлопець має доволі незвичайні хобі.

76942401_714293892405969_82963147362664448_n

За словами Влада, спершу пріоритетом для нього був вступ на факультет історії та археології, однак через відсутність там бюджетних місць вступив на середню освіту.

«Спершу я хотів вступити до університету на історію та археологію, вони мене цікавили найбільше. Ще до вступу в університет, щойно почалися в Ніжині активні археологічні розкопки, я брав у них участь. Перші мої розкопки були в ніжинських підземеллях. Потім я вступив до університету на історію на бюджет, хоча пріоритетом була археологія, але там бюджетних місць не було, тому я вибрав середню освіту. І відтоді археологія і реконструкції стали моїм хобі. А середня освіта та історія стали спеціальністю», – розказав Влад Луценко.

Тож участь в історичних реконструкціях* – одне з незвичних хобі ніжинського студента.

75079865_731500420702159_5875180463932309504_n

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: погляд автомобіліста Михайла Зубця на ПДР і пішоходів

«Їжджу на різні історичні реконструкції, також беру участь у розкопках на території Ніжина і Чернігівської області. Різні ситуації виникають, ось, наприклад, влітку були на історичній реконструкції в селі Сосниця, я брав участь в історичному фехтуванні, середньовічному бої і навіть зламав пальця. Ну, то таке, різні ситуації бувають, але цікаво проводжу час.

Ось буквально в середині вересня їздили до Житомирської області, до міста Малина, там також була історична реконструкція – «Інкубатор ремесел». Наш історичний гурток туди запросили і ми брали там участь: стрільба з лука, історичне фехтування, стріляли з гармат і метали сулиці (метальна зброя. – Ред.)», – розказує Влад.

Навчитися фехтування або стрільби з лука можна в історичному гуртку, що при університеті. Костюми, в яких студенти беруть участь в історичних реконструкціях, також є в наявності.

77218552_727698171039724_1172486300410839040_n

«Загалом на базі гуртка зараз є два комплекти костюмів, які були зроблені ще до мене, їх створювали учасники, які раніше брали участь в історичних реконструкціях, за свої кошти. Зараз ми їх експлуатуємо, так би мовити», – каже Луценко.

За його словами, костюми відповідають ХІ-ХІІ століттям. Реконструкції, в яких він бере участь,здебільшого стосуються того самого часу.

Окрім участі в історичних реконструкціях по всій Україні, Влад активно бере участь у розкопках. «Ніжинські підземелля** завалені після Другої світової війни. Саме там зараз проводять розкопки і в майбутньому планується створення музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: про чверть століття вчителювання, «ключі» до характеру та сучасних дітей педагога Ірини Безручко

А загалом по Ніжину проводять багато розкопок. Наприклад, щороку проводять польову школу для дітей на поселенні Магерки. Там діти теж можуть узяти участь в історичній реконструкції, постріляти з лука і т. д. І, звісно, покопати поселення», – розказує Луценко.

Ніжинець також розказав про свою найцікавішу знахідку під час розкопок: «Все цікаво знаходити, все має свою певну історичну цінність, що впливає на перебіг історії. У Новгороді коли копали, то знайшли козацьку зернову яму. Вона доволі цікавої форми і всередині цікаві знахідки у вигляді різних підків для чоловічих чобіт. Плюс на самому дні ями знайшли дитячу іграшку – свистульку. Дуже красиву і цікавої форми».

77313768_998796883790828_3659094269680943104_n

Після закінчення університету Влад Луценко ще не визначився, ким саме себе бачить, однак впевнений, що його майбутнє буде пов’язане з історією та археологією. «Це складне запитання, на яке важко відповісти. Найперше – треба зараз закінчити четвертий курс і отримати ступінь бакалавра, потім закінчити магістратуру. А взагалі я хотів би зв’язати своє життя, хоч це і дивно, з історією та в якійсь історичній галузі працювати. Вчителем теж можливо, але дивлячись, які класи і де», – зазначив хлопець.

Хотілося б додати, що Влад Луценко вступив до вишу лише з другої спроби, однак здобув стипендію Кучми, яку отримують студенти, котрі закривають сесії на одні «п’ятірки».

*Історична реконструкція — сучасний вид молодіжного дозвілля, поширений у колі людей, які захоплюються історією, романтичним духом Середньовіччя й мистецтвом. В історичній реконструкції є багато напрямів, зокрема й спортивний. Наприклад, існує кілька федерацій історичного фехтування. Регулярно проводять спортивні турніри. Фестивалі та масові постановки боїв проводять здебільшого клуби історичного фехтування й реконструкції за підтримки адміністрації областей і міст, де організовано захід.

**Ніжинські підземелля, швидше за все, датовані кінцем XVIII століття. Їх створювали з різною метою. По-перше, вони виконували роль торговельних підвалів. Подейкують про існування підземних монастирів, які будували монахи, усамітнюючись у своїх келіях. Імовірно, частина віднайдених археологами підземель була відокремлена як підвали Ніжинського грецького магістрату – грецький орган управління, що розташовувався перед Всіхсвятським храмом і в 50-х рр. XX століття був зруйнований. До того ж, серед науковців побутує версія про те, що поруч розміщався міський магістрат, від якого мали зберегтися свої підземні приміщення. Науковці припускають, що підвали Грецького магістрату використовували для зберігання та подальшого збуту товарів та продуктів, адже греки були знаними торговцями. Про практичне використання інших підземних кімнат, розташованих поза підвальною частиною магістрату, наразі інформації немає.

Світлана Білоус

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button