Люди

Люди: Кімнатні оранжереї та секрети високих врожаїв Світлани Мороз

Бухгалтер із сорокарічним стажем Світлана Мороз – не просто фаховий спеціаліст у своїй галузі. Ця активна та творча жінка встигає проводити «городні експерименти» та вирощувати цілу оранжерею з орхідей і цикламенів на підвіконні.

157181229_1379198992413862_9078900393128463688_n

Зараз удома в пані Світлани є 14 орхідей – від карликових до королівських, і 19 різноманітних цикламенів. Останні вона виростила з насіння.

Саме вирощування рослин Світлана Володимирівна називає своїм найулюбленішим хобі. Догляд за ними допомагає їй відпочити після напруженого дня роботи з цифрами.

«Ще у дитинстві я захоплювалась вирощуванням різноманітних рослин. Коли була ще зовсім маленькою, земельної ділянки в нас не було, тому я висівала квіти у свої іграшкові посудинки – лялькові каструльки, баночки. Мені було дуже цікаво дивитися, як моя рослинка росте та розвивається», – розповідає пані Світлана.

Коли родина пані Світлани переїхала жити на Красний міст, то всі разом, пішки чи на велосипедах, любили ходити на луг. Там збирали квіти та робили букети, які потім слугували прекрасним домашнім декором.

Світлана Мороз дуже любить природу. Каже, що завжди мріяла про власну дачу, аби там вирощувати для себе квіти, овочі та фрукти.

157855502_701534367178076_1196750283934468739_n

«Ми взяли собі ділянку у 1991 році. Тоді були скрутні часи, зарплату дуже затримували, а город напрочуд виручав. Ми не лише самі мали їжу, а й продавали ягоди та цибулю. За рахунок цих коштів могли спокійно сплачувати за комунальні послуги», – згадує жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Травник, медичний представник, бджоляр і банщик: усі «професії» Олександра Хорошка

Тепер же дача – це справжня віддушина для пані Світлани. Не так давно її родина придбала ділянку з невеличким будинком. Під час жорсткого карантину, коли не можна було кудись виходити, вони з чоловіком заїжджали туди і жили на дачі по кілька тижнів.

«Коли я туди приїжджаю, то відпочиваю душею. Там дуже спокійно, нема міської метушні, а всі проблеми ніби розчиняються під спів пташок. Кожен приїзд на дачу – це таке собі перезавантаження. Тут ми вирощуємо м´яту, мелісу, стевію, кануфер, ехінацею та багато інших лікарських рослин. Дуже любимо робити чаї з додаванням листя малини та смородини. У нас є пічка, в ній ми готуємо супи та інші страви, або просто на багатті, робимо шашлики. Для цього у нас є мангал і спеціально облаштоване місце у дворі. На плиті такої смакоти точно не приготуєш. Є в нас і гриль, але ним заправляє чоловік», – каже Світлана Володимирівна.

Та дача – то не тільки відпочинок. Тут і роботи чимало. Жінка вирощує всі види городини, які тільки можна уявити.

157713348_1863864743763741_6095571709343916085_n

«Сезон у мене починається ще в лютому, коли я сію розсаду. Вдома в мене всі підвіконня у помідорах, огірках, кабачках та інших культурах. Найцікавіше вирощувати суниці з насіння. Його я сама збираю. Для цього треба висушити стиглі ягоди й обібрати самі насінини. Взимку – у першій половині лютого – я їх висіваю у невеликий контейнер із ґрунтом і снігом. Тільки таким чином можна отримати паростки суниці. Не менше клопоту й із селерою. Окрім вирощування розсади, ці культури потребують спеціального режиму вирощування: поливу, прополювання та догляду вже на грядках. Усім відомо, що в селери найцінніше – це коріння. Тому аби воно було правильної форми та велике за розміром, треба знати технологію посадки, видалення  листя, підживлення та стежити за вологістю ґрунту», – ділиться пані Світлана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Оксана Федорченко про те, як готувати малечу до навчання, про гаджети та патріотизм у школі

Картоплю вона також вирощує особливим способом. Світлана Мороз пророщує коренеплоди з оздоровленого посадкового матеріалу і вже з паростками висаджує їх у відкриту землю. Таким чином урожай цієї культури збільшується в кілька разів. Бульбу вирощує і з насіння. У цьому випадку повноцінний урожай картопля дає вже через рік. Однак, як пояснює жінка, результат того вартий.

Цього року вона хоче спробувати новий спосіб вирощування моркви в яєчних лотках.

157942310_276974830524206_6107786835653352885_n

У своєму розпорядженні жінка має 24 сотки. Усі інноваційні способи садівництва вона вивчає завдяки інтернету, додає щось із власного досвіду й отримує багаті врожаї. Експериментує з сортами рослин. За час, поки родина має дачу, одних тільки помідорів пані Світлана спробувала кілька десятків видів. Для себе обрала зручні для консервації, переробки на томатний сік і просто для їжі. Тепер у її арсеналі 14 улюблених сортів, які вона висаджує кожного року, але й надалі не припиняє пошуків.

Через роботу часто буває так, що на дачу вдається потрапити лише на вихідних або у будні дні ввечері. Однак це жінку не лякає і вона встигає усюди.

Окрім городини, у неї є сад і клумба, яка цвіте з весни і до пізньої осені. Тут є сортові крокуси, примули, гіацинти, тюльпани, троянди, хризантеми, іриси, півонії, гладіолуси, айстри, ромашки та багато-багато інших квітів. Тому вдома завжди стоять яскраві та запашні букети.

Ще одним захопленням пані Світлани та її родини є збирання грибів. Це вже стало традицією. Щоосені вони разом із колегами виїздять до лісу на тихе полювання. Та цей захопливий процес не лише хобі. Окрім того, що прогулянки лісом дають змогу подихати чистим повітрям, та потім ще й можна їсти смачні закрутки всю зиму, готувати оригінальні страви з грибів.

157855507_215134210356430_6262703141395766660_n

Та і це не все. У вільний час пані Світлана займається плетінням, яке колись навіть приносило додатковий дохід. Також вона любить рибалити та постійно навчається чогось нового.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button