Суспільство (відео)

Злочини Компартії: 80 років Великому терору (Відео)

У Чернігові відкрилась фотодокументальна виставка, присвячена 80-м роковинам Великого терору. Саме таку назву отримали масові політичні репресії радянської влади у 1937-1938 рр. Були презентовані документи за кількома найбільш резонансними справами. Так, людям приписували антидержавницьку діяльність навіть за опис економічної та політичної ситуації в державі.

–  Архівно-слідчої справи жителя села Вересоч Трегубова… Ця людина була звинувачена в контрреволюційній діяльності. Результат цієї справи – Трегубов був розстріляний, — Ірина Рябчук, провідний спеціаліст відділу використання інформації Державного архіву Чернігівської області.

Кількість жертв терору по Україні просто вражає, за даними різних істориків, у середньому вона становить три з половиною мільйони. Із-поміж них близько 600 тисяч осіб було розстріляно, решту відправляли в концтабори. Багато помирали самі, не витримуючи процедури сталінського правосуддя. Така блискавичність дій пояснювалась створенням позасудових органів, так званих трійок.

– У нас наявні документи про людей, які були засуджені особливою трійкою НКВС.

До трійки як до органу позасудового слідства входили представник міліції, секретар обкому партії і це був керівник прокуратури, — Наталія Лобанова, заступник директора Державного архіву Чернігівської області.

По самій тільки Чернігівщині в державному архіві знаходиться аж 12 тисяч 400 справ, водночас частина з них на окремих осіб, а частина – так звані групові справи. Всі вони здебільшого є типовими, в них фігурують постанова про арешт, ордер на обшук, анкета-біографія арештованого. Усі справи, що зберігаються в архіві, були передані на початку 90-х років Службою безпеки України.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button