Суспільство (відео)

Американські долари для громад: Кіпті стають інвестиційним флагманом області (Відео)

Постійна комісія Чернігівської обласної ради, що опікується децентралізацією та місцевим самоврядуванням, запросила на своє засідання очільників об’єднаних громад області, щоб презентувати їм нові можливості залучення коштів на власний розвиток.

«Не тільки дивитися в бік тих видатків, які заплановані державним бюджетом на розвиток ОТГ, а й шукати можливості позабюджетного фінансування. Тут для вас гарним прикладом є Кіптівська ОТГ», — розповідає в.о. першого заступника голови Чернігівської ОДА Юлія Свириденко.

Кіптівська громада стала піонером у розробці інноваційних проектів. Її голова Володимир Кучма спільно з депутатом обласної ради Іриною Грозенко підготували та відстояли пілотний американський проект USAID «Агросільрозвиток в Україні», в рамках якого були інвентаризовані всі землі громади. Як результат, було отримано реальні визначені межі об’єднання, виявили вільні ділянки або такі, що використовуються незаконно, були запропоновані земельні масиви для передачі в комунальну власність.

«Оцей проект нам розробив шляхи і можливості, показав напрямки, в яких ми повинні рухатись. І деталізував, що ми повинні зробити ось на цьому етапі, а завтра – ось на цьому етапі», — зазначає голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма.

«Нам дуже приємно, що американська сторона вибрала саме Кіптівську громаду. В результаті проведена децентралізація землі. Громада сьогодні може дивитись і знає, які землі використовуються. Відкрила для себе додаткові ресурси для наповнення місцевого бюджету», — наголошує депутат Чернігівської обласної ради, голова комісії облради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Ірина Грозенко.

Додатково проектом було сплановано місця для розміщення соціально важливих об’єктів громади. Так, наприклад, у Кіптівському об’єднанні на основі проектних рекомендацій уже планують будувати ринок для реалізації сільськогосподарської продукції.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button