Суспільство

Священик розповів, чому треба просити вибачення в Прощену неділю

ЧЕline вже повідомляв, що вчора, 12 лютого, розпочався Масничний тиждень. Зазвичай його проводять весело, гамірно і смачно.

Натомість ми вирішили дізнатися в отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові, чи має Масниця релігійне підґрунтя.

Як із церковного погляду належить прожити Масницю?

Ми мали М’ясопусний тиждень, коли дозволялося їсти м’ясні страви навіть у середу і п’ятницю, тобто дні, які впродовж усього року є пісними. Наразі ж настав Сиропусний тиждень, або Масничний. Назва походить від того, що церква упродовж усього тижня – і в середу, і в п’ятницю, – дозволяє вживати молочні продукти і яйця.

У ці дні також відбувається підготовка до Великого посту, і в церквах звершується літургія.

Натомість миряни долучаються до різних гулянь. Церковного значення в них шукати не варто. Та як народні традиції вони мають місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик розповів про ставлення церкви до астрологів і хіромантів

Що можете сказати про Прощену неділю?

Вона настане вже за кілька днів. У церквах цього дня звершується обов’язкова служба. А після вечірнього богослужіння відбувається чин прощення. Коли духовенство просить вибачення у парафіян, а парафіяни – у духовенства. Вибачення просити варто у людей, із якими часто не зустрічаємося.

Наприклад, моя мати живе далеко. Але я намагаюся зателефонувати і попросити пробачення, бо ми живі люди і всяке буває. І відповідно, маємо переглядати гріхи одне перед одним. Щоб вступити в піст із чистими совістю, сумлінням і душею. Адже піст треба починати з найменшого – з прощення.

Ще статті по темі

Back to top button