Суспільство

У Чернігові є стенд радянському герою з георгіївською стрічкою

У часи, коли в Україні війна, треба якомога активніше позбуватися всього, що пов’язує нас із країною-агресоркою та радянським минулим. Між тим, процес очищення не завжди відбувається швидко та належно. Наприклад, у Чернігові ще й досі є пам’ятки з нашого колоніального минулого, за якими дехто навіть ностальгує…

На таку ситуацію звернув увагу журналіст і громадський активіст Сєргєй Карась.

«На стенд, присвячений Кузьмі Гнідашу, я торік наткнувся випадково. Встановлений він на розі вулиць Гнідаша та Промислової (це дві хвилини пішки від Троїцького монастиря та п’ять хвилин – від «Сільпо» на Музикалці). На стенді йдеться про «Велику Вітчизняну війну», хоча мала б бути Друга світова, і прикрашає стенд георгіївська стрічка. Стенд був двостороннім. Однак із боку вулиці Гнідаша його, схоже, хтось замазав фарбою. А ось із боку вулиці Промислової георгіївська стрічка досі на місці. Перевіряв 9 червня, тобто позавчора, – все без змін», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Сєргєй Карась.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині триває суничний і стартує чорничний сезон (Фото)

Ким був Кузьма Гнідаш, журналіст поцікавився в істориків. Довідався, що це представник радянських спецслужб. Тож ця особа загалом підпадає під декомунізацію та дерусифікацію. Із приводу демонтажу стенда Сєргєй Карась звертався до міської ради.

«У січні цього року  робоча група з питань засудження та заборони пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізації топонімії при міській раді внесла стенд до переліку об’єктів, що підлягають демонтажу. Але ця група є дорадчим органом, і щоб демонтаж відбувся, рішення мав ухвалити або керівник міста, або (після 27 квітня) очільник ОВА. До пана Чауса я також звертався з проханням демонтувати стенд Гнідашу. Проте, наскільки я зрозумів, в ОВА почали історію «наново», і зараз складають великий список як вулиць, так і пам’ятників та пам’яток в області, що підлягають перейменуванню або демонтажу. Важливо, що стенд Гнідашу не є офіційною пам’яткою та не охороняється законом. Тобто де-факто потрібно лише, щоб голова ОВА та/або очільник Чернігова підписав розпорядження про демонтаж, якесь комунальне підприємство, що має у розпорядженні трактор, приїхало, викопало той стенд і здало його на брухт (як варіант, виручені кошти можна було б спрямувати на підтримку захисників України). І все. Але через брак політичної волі в питанні дерусифікації (нічим іншим, крім браку політичної волі, я цього пояснити не можу), на жаль, у червні 2024 року в місті-герої Чернігові досі можна знайти георгіївську/колорадську стрічку, яка з 2014 року стійко асоціюється з російськими окупантами», – сказав Сєргєй Карась.

До 27 січня 2024 року дерусифікацією (як демонтажем або зміною пам’ятників і пам’яток, що містять російську чи радянську імперську символіку, так й перейменуванням вулиць-провулків) мали займатися міські ради, із 27 січня по 27 квітня ці повноваження були покладені на голів місцевих громад.

«Тобто в Чернігові цим теоретично міг займатися як в.о. мера пан Ломако, так і очільник МВА пан Брижинський), із 27 квітня повноваження вже перейшли до голів регіонів (у нашому випадку – до пана Чауса). Ще важливий момент: у вересні 2023 року міська рада ухвалила зміни до Міської цільової програми з охорони та збереження пам`яток культурної спадщини м. Чернігова на 2022-2026 роки. Вона передбачала виділення 504 тисяч гривень у поточному 2023-му та 1 мільйона 10 тисяч – у 2024-му на «Демонтаж (повний та/або частковий), переміщення пам`ятників, пам`ятних знаків, поховань, меморіальних дощок і будь яких об`єктів, що містять символіку, написи, зображення осіб, а також їхніх гасел і цитат, та інше, що заборонено чинним законодавством». Але у 2023-му ці пів мільйона не виділили. У 2024-му, наскільки мені відомо, гроші теж не виділяли», – пояснив Сєргєй Карась.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото надали Сєргєй Карась і Чернігівська ОВА

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button