Суспільство

Булани – традиційна страва Чернігівщини

Булани – традиційна страва Чернігівської області. Її географичне походження – село Смичин Городнянської громади.

Картопля завжди була другим хлібом, у тому числі, на Чернігівщині. «Як є бульба і капуста, то у хаті не пусто».Їли її з капустою, огірками, кислим молоком, мастили олією чи смаженим салом. Багато страв готували з вареної картоплі: смажили на олії картопляники, пиріжки з грибами, капустою. З тертої картоплі – робили деруни, коржики, галушки.

Ну і звісно особлива місцева страва – булани. Українські булани дуже схожі на білоруські кльоцки (піджарка із шкварків та грибів в середині кльоцок).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 тисяч і працевлаштування за рецепт: у Чернігові стартував гастроконкурс для молоді (Відео)

Складові страви:

– картопля;

– 2 яйця;

– крохмаль;

– цибуля;

– сало;

– сіль.

Колись страви готувались без дотримання рецептури, продукти та приправи брались довільно, до смаку.

Приготування страви:

В підсоленій воді відварити картоплю. Приготувати пюре. Чекати поки все охолоне до кімнатної температури. Перемішати пюре додавши до нього 2 яйця, крохмаль. Сформувати невеликі кульки діаметром близько 3 см. Запанірувати їх в крохмалі. Сформовані кульки скласти в макітру перекладаючи шарами раніше приготованою піджаркою зі шкварок та цибулі, щоб було багато жиру.

Готувалась страва переважно в печі, що надавало страві ще більш пікантного смаку (30-40 хвилин).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Гастроспадщина України

Ще статті по темі

Back to top button