Суспільство (відео)

У Чернігові видають електронні чеки: правозахисник – про юридичні аспекти для споживачів (Відео)

Останнім часом все більше торгівельних мереж та надавачі послуг стали видавати електронні чеки, це може бути як при купівлі в онлайн- магазині так і у звичайному. Такі чеки надсилаються покупцю на електронну пошту, у мобільний додаток або месенжер, тож дедалі більше людей цікавить питання чи є в них юридична сила. Особливо в ситуаціях коли необхідно буде звертатися по захист прав споживачів, якщо виникнуть якість несправності у товару або інші неполадки.

«Насправді, зміни до закону які ввели ці електронні чеки були здійснені ще більше року тому, а саме зміни були внесені до закону про Захист прав споживачів, він діє і на сьогоднішній день. Утім, треба зазначити що вони не є панацеєю, на вимогу споживача якщо він бажає отримати паперовий документ то продавець зобов’язаний такий надати. Крім того хочу зазначити  що електронний документ він також повинен відповідати вимогам чинного законодавства і обов’язково повинен містити в собі ідентифікацію продавця а також всі необхідні реквізити, які дадуть змогу споживачеві, якщо він захоче, обміняти товар або віддати на гарантійний ремонт», — Олександр Комаса, правозахисник.

Отож при покупках можна обирати той різновид чеку який вам більш зручний, головне перевіряйте реквізити продавця, дату покупки, а також найменування та суму за товар або послугу. А якщо ж все ж таки необхідно буде звернутися до суду то електронний чек можна роздрукувати.

«Можна роздруковувати, ще є таке поняття як електронні докази. Але як на мене якщо буде повністю ідентифікований чек тобто правильно оформлений, то роздруківка буде відповідати оригіналу оскільки там зазвичай є печатка продавця яка легко ідентифікується. Тому проблем в цьому я не бачу», — Олександр Комаса, правозахисник.

Тож не бійтеся електронних чеків, приємних вам покупок та якісних послуг!

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button