Суспільство (відео)

У Чернігові вперше презентували документи, які розкривають невідомі сторінки з життя Левка Лук’яненка (Відео)

До Дня Незалежності в Чернігові вперше презентували документи, що розкривають особисте життя батька незалежної України — Левка Лук’яненка. Документи тривалий час зберігалися під грифом секретності. Хоча згодом вони були розсекречені, їх не опрацювали детально по аркушах, через що ці матеріали залишалися поза увагою. До того ж, особа Левка Лук’яненка протягом тривалого часу була забороненою, що додатково сприяло забуттю цих документів

«Нам цього року пощастило виявити два документи в наших фондах, ми можемо цим пишатися, насамперед це перелік родини Левка Григоровича у квітні 1942 року, чим важливий цей документ, бо відомо, що він народився 24 серпня 1928 року, але, на жаль, тоді, коли велися ті книги реєстрації, вони по селу Хрипівка Городнянського району не збереглися. Тому це і є доказ того, що він народився цього року, це і є цей список»,- Анна Морозова – в.о. начальника відділу використання інформації документів Державного архіву Чернігівської області.

У цьому документі наведено перелік членів родини, до якого входять батько, мати, два брати, сестра та сам Левко Лук’яненко, зазначений під іменем «Лев».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: фотографиня Наталія Самоненко

«Це не великий документ, але для нас дуже важливий і цікавий. Більш цікавий документ – це вже творений 2004 року автограф, написаний рукою самого Левка Григоровича, це його лист до письменника та журналіста Івана Дудка»,- Анна Морозова – в.о. начальника відділу використання інформації документів Державного архіву Чернігівської області.

У 2003 році Іван Дудко видав книжку краєзнавчого характеру під назвою «Городня» і надіслав примірник Левку Григоровичу як своєму земляку з проханням поділитися своїми враженнями.

«У квітні 2003 року Левко Лук’яненко написав листа, в якому зазначає, що спершу був невдоволений книжкою, тому що не його світогляд там відображений. Але потім написав: «треба взагалі радіти, що з’явилась книжка, бо небагато книжок, це, мабуть, перша з історії Городні». Тому він потім зазначив, що цей лист, як побажання для подальших звершень Івана Дудка»,- Анна Морозова – в.о. начальника відділу використання інформації документів Державного архіву Чернігівської області.

На щастя, сьогодні ці документи нарешті стали доступними, відкриваючи нові сторінки історії та повертаючи Левка Лук’яненка до пам’яті нащадків як одного з визначальних борців за незалежність України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Іра Пономаренко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button