Культура (Вiдео)

Атмосферні екскурсії з ліхтариком і найпростіше укриття в печерах – про роботу Антонієвих печер в умовах повномасштабного вторгнення  (Відео)

 «Ось так у Антонієвих печерах під час відключення світла ми проводимо екскурсії нашим відвідувачам. Із ліхтарями йдемо давніми монаршими ходами і люди почуваються так, ніби перенеслися в минуле, коли монахи ходили зі свічками в Антонієвих печерах.»,- Андрій Глухенький – завідувач відділу наукових досліджень печер та пам‘яток археології НАІЗ «Чернігів стародавній»

Попри відключення світла та постійні повітряні тривоги, Антонієві печери, що в Чернігові, продовжують працювати та приймати відвідувачів. Екскурсії тут відбуваються з урахуванням усіх викликів воєнного часу. Ну, до прикладу, відключення світла – вже не привід, аби відкласти візит до святині, адже віднедавна історію цих унікальних печер екскурсоводи розповідають особливо атмосферно – підсвічуючи дорогу печерних лабіринтів світлом стилізованого ліхтаря.

 «Антонієві печери належать до першої групи відключень, відповідно до графіків погодинних відключень, згідно з цим графіком у деякі дні в нас від трьох до шести годин відсутнє світло. Ми вийшли з ситуації – тепер проводимо екскурсії з ліхтарями.»,- Андрій Глухенький – завідувач відділу наукових досліджень печер та пам‘яток археології НАІЗ «Чернігів стародавній»

Під час проведення екскурсій туристам не варто перейматися і через можливе оповіщення про повітряну тривогу, адже наразі Антонієві печери після відповідної перевірки визначені як найпростіше укриття.

 «Ми вирішили звернутися до представників ДСНС, а також до місцевих органів державної влади, щоб зафіксувати печери як найпростіше укриття цивільного захисту. Спеціальна комісія на початку серпня обстежила печери і дійшла висновку, що печери можуть бути найпростішим укриттям.»,- Андрій Глухенький – завідувач відділу наукових досліджень печер та пам’яток археології НАІЗ «Чернігів стародавній»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 28 тонн загиблої риби внаслідок забруднення річок і друга хвиля отруєння води на Чернігівщині (Відео)

Водночас зараз науковці, які проводять екскурсії в Антонієвих печерах, працюють над розвитком оновлених програм і маршрутів, адже серед туристів, які відвідують чернігівську святиню, є запит на цікаві та маловідомі факти, які вони могли б дізнатися під час екскурсії.

 «У людей зростає запит на різні легенди, на різні цікаві екскурсії. Ми щосуботи о 16:00 проводимо в Антонієвих печерах цікаві екскурсії від наших науковців.»,- Андрій Глухенький – завідувач відділу наукових досліджень печер та пам‘яток археології НАІЗ «Чернігів стародавній»

Відвідати екскурсію можуть усі охочі в робочі години Антонієвих печер, а це кожен день із 9-ї години ранку до 17:30. Щоденно жителі та гості Чернігова можуть послухати стандартну екскурсію, а от о 16:00 щосуботи тут відбуваються унікальні авторські подорожі святими печерними лабіринтами.

 «Загальна ціна в нас становить 50 гривень – для учнів, студентів і пенсіонерів; та 100 гривень коштує вхідний квиток для дорослих. Також у нас є пільгові дні для відвідувачів, дні відкритих дверей. Ще є постійні пільгові категорії, які безкоштовно відвідують Антонієві печери. Це учасники бойових дій, Захисники та Захисниці України, а також люди з особливими потребами та діти, які позбавлені батьківського піклування.»,- Андрій Глухенький – завідувач відділу наукових досліджень печер та пам‘яток археології НАІЗ «Чернігів стародавній»

Таліна Тарасенко

Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button