Культура (Вiдео)

Кузня талантів і надійна підтримка для військових: сьогодення Козелецького будинку творчості (Відео)

Будинок творчості в Козельці цього року відзначив уже 75-ту річницю з дня свого заснування. За цей час вони виховали десятки творчих і талановитих поколінь. І навіть зараз у воєнний час вони продовжують працювати на благо розвитку дітей усієї громади. Сьогодні тут працюють 22 гуртки різних напрямів і налічується 365 вихованців, утім, кажуть, у зв’язку з воєнними діями цьогорічний набір довелося скоротити.

«Цього року ми скоротили кількість і гуртків, і вихованців, тому що все пов’язано з дистанційним навчанням, тож вихованців першого року ми майже не набирали, крім одного гуртка. Це – «Розумники». Також триває підготовка до першого класу. Там кожен рік іде набір, переважно працюють гуртки 2-3 і наступних років навчання.

У нас гуртки є трьох напрямів, найбільший – художньо-естетичного виховання. Потім науково-технічного і соціально-реалібітаційного. Науково-технічного – це гуртки «Геометричного моделювання», «Оригамі», «Паперопластика». А соціально-реалібітаційний – це та сама підготовка учнів до першого класу.

А здебільшого це гуртки художньо-естетичного напряму.

Це декоративно-прикладне мистецтво і малювання, танцювальний і українська народна вишивка»,- Наталія Ліскович, керівниця Козелецького БТДЮ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Історії сильних жінок у період війни»: в Чернігові відкрилася фотовиставка, присвячена жінкам-волонтеркам (Відео)

Особлива гордість – вихованці танцювального колективу «Веселі черевички». Цього року вони відзначили 28-му річницю. Неодноразово займали перші місця на міжнародних і всеукраїнських конкурсах. До війни встигли побувати в Естонії, Грузії, Туреччині та Болгарії. Директор каже, що всі нагороди навіть не вміщаються на стенд.

Окрім своєї основної роботи, весь педагогічний колектив із початком повномасштабної війни почав займатися ще й волонтерством.

«Коли настав для всієї країни важкий час, ми не припиняли своєї роботи. Ми, навпаки, стали більш згуртованими, почали піклуватися одне про одного та про людей, які нас оточують. Ми вели велику волонтерську роботу – плели сітки, готували їсти для наших захисників, із дітками малювали малюнки, які передавали потім нашим Збройним Силам. От із останнього, що ми робили, то це проводили акцію «Смілива гривня». Вихованці нашої студії збирають копійки, які в них залежалися вдома або ті, які вже вийшли з обігу, і потім ми їх відносимо до банку. Там перераховують і зараховують»,- Марія Чорна, керівниця студії «Майстерня талантів».

Також вони почали шити одяг та обмундирування для військових. До цього процесу долучилися і дітки.

«З початком бойових дій кожен із нас хотів бути корисним для нашої країни. Оскільки маємо з обладнання швейні машинки, то об’єдналися керівники гуртків, потім запросили ми батьків і разом шили розгрузки для солдатів.

Батьків привели з собою діток, яких не можна було залишити вдома, то ми для них також придумали справу – вони виготовляли отакі обереги»,- Світлана Дем’яненко, керівниця гуртків «Українська народна вишивка» та «Виготовлення іграшок-сувенірів».

На кожному такому янголі діти писали свої побажання.

«І ці обереги потім вкладали в кишеньки розгрузок і їх доставляли на передову до наших солдатів»,- Світлана Дем’яненко, керівниця гуртків «Українська народна вишивка» та «Виготовлення іграшок-сувенірів».

До цього приміщення Будинок творчості переїхав два роки тому, тож зараз вони ще впорядковують деякі кімнати та проводять ремонти. Кажуть, головну проблему вже вдалося вирішити.

«Раніше наші вихованці та педагоги користувалися вуличним туалетом.

Завдяки Борису Вікторовичу Приходьку ми отримали таку можливість торік побудувати теплий туалет. І ось, ви бачите, все є для того, аби помити руки, у нас є і холодна, і гаряча вода»,- Наталія Ліскович, керівниця Козелецького БТДЮ.

Загалом у закладі якнайшвидше чекають повернення очного процесу навчання, аби знову коридори й аудиторії наповнилися дитячим сміхом. І безумовно, чекають на нашу Перемогу і вірять у Збройні сили України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button