Культура (Вiдео)

На Чернігівщині збережено один із найбільших іконостасів в Україні (Відео)

Собор Різдва Богородиці – одна з найяскравіших цікавинок Козелецької громади. Побудований майже 300 років тому за сприяння родини Розумовських, зокрема матері останнього гетьмана України Кирила Розумовського.

«Собор Різдва Богородиці побудувала нам Наталія Дем’янівна Розумовська. Будівництво закінчилось в 1763 році. Вона, на жаль, не дожила один рік до закінчення будівництва. Але зробила великий подарунок для наших козельчан і взагалі всіх жителів нашої України»,- Протоієрей Михаїл Терещенко, настоятель Собору Різдва Богородиці, смт Козелець.

Має собор і свою окрасу – іконостас, який за розмірами, за наповненням і за історією є одним із найтитулованіших в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Моє коріння – на цій землі», – нащадок гетьмана та журналіст з Австрії приїхав на Чернігівщину (Відео)

«Іконостас має 27 метрів заввишки і це липа. Робили його майстри італійські. Він спершу готувався для собору Смольного в Петербурзі. Але оскільки Наталка була вольова жінка, то попросила імператрицю, щоб вона подарувала цей іконостас для нашого собору»,- Протоієрей Михаїл Терещенко, настоятель Собору Різдва Богородиці, смт Козелець.

Цей іконостас зберігся ще з тих часів, як кажуть, у первозданному вигляді. Навіть у війну його не зачепило, і після того, як у собор влучила бомба. Проте, на жаль, до цього, в радянські часи, його було пограбовано.

«В іконостасі налічувалося 84 ікони. На жаль, свого часу всі ікони були викрадені. Частина з них є зараз у музеї на Валу в Чернігові»,- Протоієрей Михаїл Терещенко, настоятель Собору Різдва Богородиці, смт Козелець.

Сьогодні це творіння стародавніх майстрів вражає своєю величчю і є невід’ємною складовою туристичної карти Козелецької громади.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button