Культура (Вiдео)

Символ жіночності: в Чернігові провели майстер-клас із хусткування (Відео)

«А на моїй хустці квіти рясно розцвіли». У чернігівській бібліотеці імені Коцюбинського до Всесвітнього дня української хустки провели захід – «обряд» хусткування: навчаючи зав’язувати хустку на таких собі майстер-класах.

«Розкажемо про традиції, як хусткувалися раніше, а також проведемо майстер-клас – як можна захусткуватися», — Катерина Дмитренко, бібліотекар ЧМБ ім. Коцюбинського.

Багато років хустка виконувала роль оберегу українців. Та й понині вона є символом нашого народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні – День святої великомучениці Катерини

«Хустка споконвіків була оберегом. Вона використовувалася в традиціях. Ви знаєте, що не було жодного весілля без хустки. Свекруха дарувала хустку, потім знімала хустку. Також коли хату будували – то тим, хто будував, зав’язували хустки. При народженні дитини теж хустка мала значення», — Наталія Хорошок, бібліотекар ЧМБ ім. Коцюбинського.

«Хустка – це оберіг. Це родинний оберіг. Я пам’ятаю, як моя бабуся носила хустки та збирала їх. Шанували дуже. На свята одягали і так кожного дня одягали», — Тетяна Дмитрієва, чернігівка.

«Символ України. Традиції народні», — Ніна Грибач, чернігівка.

«Хустка для мене – це насамперед це символ жіночності. Символ України», — Оксана Близнюк, чернігівка.

Наразі цей головний убір поступово виходить із моди, видозмінюється, проте назавжди залишиться невід’ємним елементом нашої культури, який асоціюватимуть із жіночністю і родинними цінностями.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button