Суспільство (відео)

«Гарячий» місяць: рятувальники попереджають про небезпеку мешканців приватного сектору (Відео)

У Чернігівському районі значно збільшилася кількість пожеж у приватному секторі. Тільки за перший місяць року загинули одинадцятеро осіб. Таку статистику наводять надзвичайники. Вони стверджують, що найчастіше причиною загорянь стають нечищені димарі.

«За цей місяць було багато пожеж, які виникли внаслідок того, що димоходи не були почищені від сажі. Всередині сажа починає горіти і від цього починається пожежа. Треба чистити димохід, переважно люди чистять його влітку, але потрібно це робити двічі на рік, тобто перша половина зими пройшла – його також слід прочистити, адже люди опалюють різними дровами. Наприклад, хтось опалює сосною, там є смола, і димохід значно швидше забивається»,- Євген Сердюк, провідний інспектор Чернігівського районного управління ГУ ДСНС України у Чернігівській області.

Аби запобігти новим випадкам, рятувальники здійснюють профілактичні рейди та розповідають людям про заходи безпеки.

«Ми здійснюємо ці профілактичні рейди, доводимо громадянам, що треба дотримуватися правил пожежної безпеки під час експлуатації печей, електронагрівального обладнання»,- Євген Сердюк, провідний інспектор Чернігівського районного управління ГУ ДСНС України у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові п’яний водій скоїв ДТП та втік з місця аварії (Фото)

Зараз мешканці приватного сектору обласного центру здебільшого опалюють оселі за допомогою газових котлів. Кажуть, що регулярно перевіряють обладнання.

«Щорічно, коли починається опалення, у вересні чи жовтні. Ось ти викликаєш майстра, вони й самі телефонують. Приїжджають, дивляться й усе. Здійснюють регулювання, налагодження, налаштування. Якщо забилася сажа, то вони підчищають і пилососом прибирають усе це»,- Микола Твердовський, чернігівець.

«Раз на два роки точно перевіряється котел. Звісно, регулярно, а як інакше? Це ж усе-таки опалення»,- Євгенія, чернігівка.

«Обслуговуємо котел, стежимо за котлом. Користуємося запальничками для газової плити. У нас немає внуків і діти дорослі, тому небезпеки, мабуть, менше»,- Євгенія, чернігівка.

Надзвичайники також розповіли, що ще однією причиною пожеж стає електропроводка.

«Окрім димарів, це несправність електричного обладнання, внаслідок короткого замикання, внаслідок перевантаження електромережі стаються пожежі. Проводка спершу димить, потім починається пожежа»,- Євген Сердюк, провідний інспектор Чернігівського районного управління ГУ ДСНС України в Чернігівській області.

«Нещодавно в нас було займання, але ми швидко викликали електриків і вони нам там швидко все поремонтували. У нас була з проводкою проблема. Ці будинки всі старі і, відповідно, проводка дуже стара. Нам поміняли на нову»,- Євгенія, чернігівка.

За словами співробітників ДСНС, найчастіше пожежі трапляються в будинках, де мешкають люди похилого віку, адже саме вони користуються старим обладнанням.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button