Суспільство (відео)

І хворіли, і тікали: в день сесії в Десні зникло все керівництво громади (Відео)

У Деснянській селищній раді в одну мить зник майже весь керівний склад громади. Імовірно, що таким чином керівництво громади хотіло зірвати сесію, адже виносили питання, що стосувалися безпосередньо голови. Та про це згодом. Про несподівані лікарняні стало відомо під час позачергової сесії, яку скликала секретар. За інформацією, наданою заступником селищного голови, вона в день засідання захворіла.

«Секретар Ірина Валеріївна Синегуб лягла в лікарню. – Який діагноз у неї за годину до сесії зявився? – Та це там… Тож сесію я вести не маю права», — Василь Титаренко, заступник деснянського селищного голови з питань діяльності виконкому.

Депутатів обурило те, що разом з Іриною Синегуб зникла й печатка селищної ради, що має зберігатися в сейфі секретаря.

«Ви маєте знати, де печатка, раптом ви за ці півтори години нашльопали собі довідок», — Світлана Марченко, депутат Деснянської селищної ради.

«На цей час, якщо немає печатки в селищній раді – це кримінальна відповідальність. Зараз голова – на лікарняному, секретар – на лікарняному. Ви – перший заступник. І печатка або у вас, або треба викликати поліцію, щоб на когось повісити кримінальну відповідальність. Це будете або ви, або Ірина Валеріївна», — Андрій Коваленко, депутат Деснянської селищної ради.

Зрештою депутати наполягли, аби заступник голови зателефонував секретареві. Виявилося, що та лежить у гінекології Козелецької районної лікарні.

«Ключі в неї, печатка в сейфі», — Василь Титаренко, заступник деснянського селищного голови з питань діяльності виконкому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Седнівські війни: депутати від «Нашого краю» завадили нищенню суспільного майна (Фото)

Вирішили, що заступник поїде до секретаря по ключ. Разом із ним відправили супроводжуючого. А тим часом депутати вирішили проводити сесію. Обрали головуючого та тимчасового секретаря серед депутатського корпусу. Під час голосування відхилили зауваження голови громади щодо рішень про премії для працівників селищної ради та призначення дати звіту голови про роботу.

«Згідно із законом про ветування голови, на 23.09 ми проголосували за два питання. Через 5 днів голова ці питання заветував, для подолання вето закон передбачає, що до двох тижнів голова або секретар повинні зібрати сесію й оголосити, чому воно заветовано. Якщо депутати не приймуть ветування, то рішення повинно вступити в сесію», —  Андрій Коваленко, депутат Деснянської селищної ради.

Одне з питань, яке винесла на порядок денний секретар, депутати зняли.

«Про уточнення бюджетних призначень за рахунок залишку коштів», —  Андрій Коваленко, депутат Деснянської селищної ради.

«Було схоже питання, можливо, обговорювали. Я не готовий зараз стверджувати, це воно чи ні. Через те, я вважаю, треба зняти це питання з порядку денного й узгодити ті питання, які депутати ініціювали про проведення цієї сесії», — Михайло Рудий, депутат Деснянської селищної ради, голова бюджетної комісії.

Натомість із голосу внесли питання про дострокове припинення повноважень та звільнення деснянського селищного голови. Депутати аргументували це тим, що Юрій Осташевський повністю втратив довіру та порушує Закон України «Про місцеве самоврядування».

«А також порушує власний обов’язок щодо забезпечення здійснення наданих йому повноважень. Неодноразове зупинення рішень, прийнятих сесією, без винесення цих рішень на повторний розгляд, необрання нового складу комітету селищної ради, відсутність звітування перед мешканцями громади, не затверджується план соціально-економічного розвитку», — Андрій Коваленко, депутат Деснянської селищної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати вивчають досвід кращих громад Чернігівщини

Це питання депутати підтримали. Розпочалося голосування за відсторонення голови від роботи та подальше його звільнення. Майже дві третини депутатів його підтримали. Однак одного голосу забракло.

«Голосували «за» – 14, «проти» – 1, «утрималися» – 2. Усього 17 проголосували», — Сергій Солодкий, депутат Деснянської селищної ради, голова лічильної комісії.

«Є частина депутатів, які фінансово, фізично залежать від голови. Упродовж цієї доби було багато дзвінків від різних людей. Очевидно, депутати, які не проголосували сьогодні, не витримали цього пресингу», — Андрій Коваленко, депутат Деснянської селищної ради.

Поки депутати працювали, зник і заступник голови громади.

«Я хотів спитати, що там із печаткою? – Товариш утік. – Просто втік? – Так».

Тому, відпрацювавши сесію, депутати викликали поліцію. Виклавши всю інформацію правоохоронцям, частина обранців поїхала з поліціянтами до селищної ради, аби таки з´ясувати, де ж ключ. Адже телефони голови, його заступника та секретаря вже не відповідали. Згодом стало відомо, що ключ від сейфу з печаткою і справді в селищній раді, але його довелося пошукати, бо він був захований.

«Сьогоднішня сесія – це наслідок того, що відбувається в нашій громаді уже впродовж третього терміну цього голови. Сьогодні в нас була спроба почати щось змінювати в громаді. Це не просто рішення депутатів оголосити недовіру, це неодноразові звернення жителів громади», —  Андрій Коваленко, депутат Деснянської селищної ради.

Депутати наголосили на тому, що й надалі наполягатимуть на знятті голови з його посади.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button