Суспільство (відео)

Козелець чекає паломників: дерев’яній скульптурі – козлу — приписують зцілення чоловіків (Відео)

Вкритий повністю сріблом, із золотими рогами і копитами, хрестом на спині – триметрова скульптура дерев’яного козла прикрашає вхід до центрального парку Козельця.

«Дуже красиво. дуже гарно. Дуже хороший колір пам’ятника. До речі, це герб нашого міста. Я одразу впізнав», — мешканець Козельця Олександр Горцевич.

Такий незвичайний подарунок селищу до Дня міста зробили місцеві меценати. У козельчан дерев’яний презент викликав неоднозначні емоції.

«Ну, він не дуже схожий на наш герб. Не дуже. Ну, так, на вигляд симпатичний, але не всім подобається, чесно скажу. Аби трошки друга форма зроблена була», — мешканка Козельця Лідія Мотовиловець.

«Пам’ятник мені подобається. але, на мою думку, не тут йому стояти. На мою думку, я його поставила б замість колишнього Леніна. або на в’їзді до міста, щоб усі бачили, що це Козелець», — мешканка Козельця Ірина Лутчак.

Козелець має дві легенди походження своєї назви. Можливо, завдяки квітам козельцям, які ростуть у цій місцевості, хоча, може, і через велику кількість козлів, яких багато водилося в тутешніх лісах. Жодна з версій остаточно не підтверджена, однак головний прапор Козелеччини прикрашає саме козел.

«І роздивіться скульптуру – вона створена абсолютно в кольорах нашого прапора. Тобто так, як зображено на прапорі, – червоно-зелене, тобто кольори. Навіть підставка в нас так пофарбована. І ратиці золотого кольору, і роги – вони такі в нас і на прапорі. І держава на спині з хрестом – вона так само на прапорі», — голова Козелецької ОТГ Олена Дмитренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дракон на ролері, пам’ятник Макдаку, черепаха з церквою: чернігівці розповіли, яку хочуть скульптуру

Автор скульптури – остерський майстер Олександр Луцук. Козла вирізав із верби в стилі «Арт-мистецтво», тобто за найкоротші строки – всього за чотири дні. І мав би зробити це привселюдно, однак зізнається, що працював удома.

«Це суцільний стовбур. Він не клеєний, він не сухий. Він свіжоспиляний. Тобто зразу, як то кажуть, із печі – на стіл. Там є елементи, які прикладні, але їх усього два – це роги, що зроблені з груші, бо розташування волокон у деревині не дозволяло їх випиляти з суцільного стовбура. А другий елемент — це те, що зветься на гербі короною з хрестом, тобто державою, яку несе на собі оця тварина козел», — автор скульптури Олександр Луцук.

Скульптура дерев’яного козла в соцмережах викликала бурхливе обговорення. Ба, більше, їй приписали цілющі можливості – козельчани переповідають історії про те, що срібний козел лікує потенцію, якщо засунути голову поміж задніми ногами. Пан Олександр перевірив чутки.

«У мене вже є троє дітей, ще захотілося», — житель Козельця Олександр Горцевич.

Хоча скептики не вірять у можливості дерев’яного козла.

«Та ви знаєте, якщо в когось вона погана, то куди не засувай, а вона не покращає ((сміється)) Це я вам точно кажу», — мешканець Козельця Василь.

Козел стоятиме біля парку недовго. Місцева влада має мрію зробити дитяче містечко розваг і поселити дерев’яну скульптуру десь поряд. Прибрати козла з цього місця просять і люди, адже він повернутий задом до храму.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Мастера говнополивательного жанра ау

Back to top button