Суспільство (відео)

Масові скасування субсидій: Чернігівщина отримала сюрприз від Уряду (Відео)

27 квітня цього року уряд ухвалює постанову, що набуває чинності 1 травня. Постанова визначає нові правила призначення субсидій. Влітку зміни пройшли майже непомітно, але з настанням опалювального сезону «покращення» відчують багато українців, зокрема безробітні, заробітчани, подружні пари та заможні сім’ї.

«Втратили право на субсидію. Сім’ї, домогосподарства, які проживають у квартирах площею понад 120 м2 і житлових будинках площею понад 200 м2. Друга категорія – сім’ї, які мають транспортні засоби, дата випуску яких менше п’яти років. На сьогодні не призначається субсидія, якщо є заборгованість протягом двох місяців на суму 340 гривень», — Ірина Марчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної в м. Чернігові ради.

Як і раніше, чинна втрата субсидії терміном на один рік у разі покупки на суму понад 50 тисяч гривень, до цього додається отримання на цю суму подарунка, спадщини тощо. Важко доведеться офіційним безробітним.

«Живе сім’я. Є бабуся. У неї є син, якому більше 18 років, який не працює, не навчається і не стоїть на обліку в центрі зайнятості. Тоді така сім’я втратила право на субсидію», — Ірина Марчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної в м. Чернігові ради.

Розпрощатись із пільгами доведеться і тим, хто працює за кордоном.

«Якщо працездатна особа перебуває за кордоном більше, ніж 60 днів, і не має доходів в Україні, то сім’я, до якої ця особа належить, також втратить право на субсидію», — Ірина Марчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної в м. Чернігові ради.

Виняток – це навчання, відрядження, лікування або інші обґрунтовані причини перебування за межами держави. Цікавим є ще одне ноу-хау. Тепер, якщо чоловік і дружина прописані в різних квартирах, то сукупний дохід обох буде враховуватись під час визначення субсидії для двох домогосподарств.

«На сьогодні чинним законодавством передбачене подвоєння доходів, ніж фактично вони є», — Ірина Марчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної в м. Чернігові ради.

Загалом навіть фахівці з субсидіювання говорять про складність нової постанови Уряду.

«Постанова. Я її читала чотири рази, поки трішки вклала в голові. Вона дуже складна. В ній багато відсилочних статей. Це ми можемо використати, але крім такого пункту», — Ірина Марчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної в м. Чернігові ради.

Проте в Департаменті соціального захисту населення наполягають на широкій інформаційній кампанії для пояснень. Перевірити її ефективність ЧЕline вирішив на вулиці.

— Ні. Нічого не знаю.

— Щось чув. Не пам’ятаю.

— Ні, чесно кажучи.

Проте були й такі, хто знав про нові правила.

— Ну. Трішки знаю. Так.

— Знаю. Дурні правила. Такі правила, що помирати залишилось і все.

У Департаменті соцзахисту напередодні опалювального сезону оперативно коментувати зміни законодавства не захотіли. Проте обізнаність і відкритість демонструють спеціалісти районних у місті рад.

«Звертатись за телефоном гарячої лінії 667-122», — Ірина Марчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної в м. Чернігові ради.

Загалом фахівці говорять про велику кількість нововведень. Так, через те, що субсидії призначатимуть уже не на календарний рік, а на неопалювальний і опалювальний сезони, для останнього враховуватимуть доходи за перше півріччя цього року.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Всем готовиться к земле, Слава Украине!

Back to top button