Суспільство (відео)

Не стань жертвою тихого полювання: лайфхак для грибників (Відео)

Грибний сезон у самому розпалі, і роботи рятувальникам додалося. Вже три випадки зникнення людей, які загубилися під час збирання грибів на Чернігівщині. Вирушаючи по дари природи, люди часто забувають про елементарні заходи власної безпеки та губляться. Зібравшись по гриби, повторіть основні правила, як поводитися в лісі, якщо ви раптом загубилися.

«Якщо ви пішли в ліс, якими повинні бути ваші перші кроки? Ви повинні підготуватися, можна купити карту в магазині, у нас зараз є масштаби сто метрів, п’ятсот, кілометрівка, два я вже не рекомендую, бо це дуже багато, крім цього потрібен обов’язково компас»,заступник директора туристсько-оздоровчого центру  та виховної роботи з дітьми і молоддю Купрієнко Геннадій.

Для новачків, які не вміють користуватися компасом, головне – запам’ятати ось що.

«Компас весь час стрілочкою дивиться на північ. Хоч як би ви його крутили, а стрілочка вказує на північ. Якщо ми беремо праву руку – це в нас схід, якщо ліворуч – це захід. Якщо ми обличчям стоїмо до півночі, то за спиною буде південь і навпаки. Усюди на компасі є шкала, прохання – на цю шкалу не звертайте уваги, ця шкала для досвічених грибників, які вміють брати азимут. Для початківців достатньо однієї стрілочки, яка, ще раз повторюю, вказує завжди на північ»,заступник директора туристсько-оздоровчого центру  та виховної роботи з дітьми і молоддю Купрієнко Геннадій.

Головне – не впадати в паніку, якщо ви загубилися, треба просто розібратися та визначитися з орієнтиром

«Ви повинні знайти той орієнтир, за яким ви будете виходити з лісу. Ви приїхали машиною. Це дорога. Ви від неї відходите. Ви повинні запам’ятати, куди ви відходите – на захід, на схід, на північ чи на південь. І потім повертатися у зворотному порядку. Якщо ви заходите на захід, то повертатись повинні уже на схід, виходити на цю дорогу»,заступник директора туристсько-оздоровчого центру  та виховної роботи з дітьми і молоддю Купрієнко Геннадій.

Треба пам’ятати ще й про одяг. Одягатися треба яскраво, уникайте камуфляжного кольору, вас можуть не знайти. Взуття має бути закритим, найкращими є гумові чоботи, обов’язково візьміть із собою питну воду, їжу та ліки.

Повідомте рідним про свій маршрут і час перебування в лісі, а людей похилого віку, які теж хочуть назбирати грибів, не залишайте без нагляду.

Журналіст: Жеглова Олександра

Оператор: Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button