Суспільство (відео)

Справа з незаконною орендою КП «Ліки України» штучно затягується (Відео)

Уже близько місяця Чернігівщину лихоманить від небаченої оборудки – можливої приватизації комунального підприємства «Ліки України» обласної ради. Це прибуткове підприємство керівник управління коммайна Андрій Бунін тихцем одноосібно без публічного обговорення віддав в оренду однойменному товариству з обмеженою відповідальністю. Кілька депутатських фракцій та прокуратура забили на сполох і вирішили врятувати майно громади від підозрілого товариства. До речі, серед засновників цього товариства – офшорні фірми. З цього приводу відбулося попереднє засідання Чернігівського окружного адмінсуду, де мали визначити правомірність передачі підприємства.

«Наказ керівника комунального майна був про реорганізацію КП та припинення діяльності підприємства. Реорганізація шляхом приєднання до цієї ТОВки. Тобто повертати після оренди вже буде нікому. Воно навіки залишається в товариства з обмеженою відповідальністю. Суб’єкта господарювання. Він заявляє, що це реалізація прав трудового колективу, то дійсно є закон такий, що можна передавати трудовому колективу, а якщо дослідити бенефіціарів, то 50,3 – це трудовий колектив, а 50,7% – то це інші суб’єкти господарювання, кінцеві бенефіціари перебувають в офшорних зонах», — говорить Микола Торбєєв, адвокат сторони позивача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура відреагувала на ситуацію довкола КП «Ліки України»: кримінальне провадження і суди

Передача комунального майна належить виключно до компетенції обласної ради. Проте на засіданнях і комісіях цього питання ніколи не порушували. Тому можна говорити про зловживання службовим становищем із боку Андрія Буніна та колишнього директора КП «Ліки України» Ігоря Назаренка. Цікаво, що саме він тепер і очолює однойменне товариство. Андрій Бунін і Ігор Назаренко неодноразово заявляли, що в цій ситуації все законно. Але замість того, щоб доводити у суді свою правоту, вони злякалися і почали зловживати правовими нюансами, спеціально затягуючи процес. Сторона відповідача подала апеляцію, вважаючи, що розгляд справи не повинен розглядатися в адміністративному суді.

«Вважаємо, що ця справа не повинна розглядатися за правилами адміністративного судочинства. Це спір не публічно-правовий, це спір не майновий, це запит окремих депутатів, тому їхній захист має проводитися в порядку цивільного судочинства», — вважає Сергій Свиридов, заступник начальника управління комунального майна Чернігівської обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епопея з КП «Ліки України» триває: став відомий черговий кричущий факт

«Є таке поняття, як зловживання процесуальними правами. Дійсно законом передбачена можливість оскаржити ухвалу про відкриття провадження у справі, і єдиним правильним рішенням суду в цьому випадку мало стати рішення про зупинення провадження щодо вирішення в апеляційному суді. Цим скористалися відповідачі в цьому випадку. І якщо у тебе є законна позиція, на якій ти наполягаєш, то доведи це в суді. В цьому випадку включаються маніпуляції», — говорить Микола Торбєєв, адвокат сторони позивача.

Наразі справа спрямована на розгляд апеляційного суду. А поки затягується час, ціни на ліки зростають – і в приватних аптеках ТОВ «Ліки України» люди купують дорожезні медикаменти. Що буде з майном комунального підприємства – теж невідомо. Адже ним тепер розпоряджається не громада, а приватні особи.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button