Суспільство (відео)

Власні виробництва та робочі місця: голови громад Чернігівщини поїхали на Полтавщину по досвід (Відео)

Сергіївська сільська територіальна громада – одна з найстарших і найуспішніших у Миргородському районі Полтавської області. До неї входять 13 населених пунктів, де проживають майже три тисячі мешканців. Саме сюди приїхали голови громад Прилуччини, аби перейняти досвід і реалізувати його на Чернігівщині.

«Наша громада Миргородського району Сергіївська – це невелика громада, але уже п’ять років вона функціонує, і показувала свої досягнення. Я впевнена, що голови громад Чернігівщини теж мають великий досвід. І обмінюючись, спілкуючись, кожен узяв ту цікавинку, що реалізується у щоденному житті», — Наталія Гирка, голова Миргородської районної ради (Полтавська обл.).

«Завдяки таким зустрічам маємо можливість обмінятися досвідом, маємо можливість побачити те, чого в нас іще немає, але те, що може в майбутньому бути. Ця зустріч, я впевнена, принесе свої корисні плоди нашим громадам», — Вікторія Сім´ячко, голова Яблунівської ТГ (Чернігівська обл.).

«Сергіївська територіальна громада створена ще у 2016 році. Це дало їм змогу дійсно виконати колосальну роботу, пов’язану насамперед із інфраструктурою, з наданням усіх необхідних послуг, передусім адміністративних. Працюють два комунальні підприємства. Напрацювання доволі серйозні. Те, що ми сьогодні побачили, будемо реалізовувати у своїй роботі», — Денис Росовський, голова Сухополов´янської ТГ (Чернігівська обл.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громади будуть із «шерифами»: на Чернігівщині відкрили поліцейську станцію (Відео)

«От якраз такі зустрічі надихають і дають можливість побачити, як працюють інші, розкривають горизонти того, що можна робити. Ми тут бачимо сучасний музей, танцювальний зал, як громада підтримує бізнес. Це дуже цікаво. Сергіївська громада надає гранти для своїх підприємців, щоб вони розвивалися», — Олег Вострих, радник ічнянського міського голови з економічних та інвестиційних питань (Чернігівська обл.).

Підприємниці в громаді беруть участь у різноманітних програмах й отримують гранти на розвиток своєї діяльності.

«Гранти Фонду підтримки підприємництва, допомогу ТГ, своїх ресурсів… одним словом, гуртом легше це все робити. USAID АГРО – така була програма. Ми виграли на підтримку нашого виробництва. Це ми і пекарню переобладнали. Ми будемо виробляти і хліб, і булочки, і печиво, і пряники, круасани. Молочку свою дообладнали. Два котли в нас ставлять – це дволітровий і столітровий», — Володимир Опришко, приватний підприємець (Полтавська обл.).

Керівники громад Прилуччини відвідали місцеву сироварню та пекарню.

«Подобається мені їхнє виробництво, тут мініпекарня є, мінісирзавод є, вони виробляють продукцію, її реалізовують. От у нас у Талалаївці хліб привозять Ромни, Прилуки, Ніжин. А тут у них, виходить, є свій виробник», — Юрій Величко, голова Талалаївської ТГ (Чернігівська обл.).

«Дуже сподобалося, в нас теж є напрацювання щодо відкриття відділення випічки хліба», — Галина Петруша, голова Парафіївської ТГ (Чернігівська обл.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У школи Коропської громади закупили книжки «Література рідного краю. Чернігівщина»

Сергіївський сільський голова розповів, що саме розвиток підприємництва в громаді є одним із пріоритетних напрямів у роботі. Адже вони створюють нові робочі місця.

«Тут працюють підприємства нафтогазового комплексу, потужні агропромислові підприємства, фермерські господарства, які можуть забезпечити роботою всіх, хто має кваліфікацію робітничу чи сільськогосподарську. Є проблеми з працевлаштуванням жінок некваліфікованих спеціальностей. Ми вирішуємо цю проблему, створюючи такі підприємства, як «Сергіївська пекарня», сироварня, переробка плодово-овочевої продукції», — Ігор Лідовий, сільський голова Сергіївської ТГ (Полтавська обл.).

До Сергіївської громади завітав і народний депутат України Борис Приходько. Він відзначив важливість подібного обміну досвідом.

«У нас є однакові досягнення, проблеми. Ми маємо на Прилуччині кілька громад із маленькими обсягами бюджету. Ось ми на прикладі Сергіївської громади… Є великий досвід того, що вони могли зробити для себе. Для того, щоб усі гроші, які надходять у громаду, залишалися тут. Вони зробили те, чого не можуть наші громади на Чернігівщині», — Борис Приходько, народний депутат України.

«В подальшому, я думаю, що будемо продовжувати такі напрацювання з іншими громадами. Зокрема, ми висловили свою пропозицію, щоб могли поділитися своїм досвідом уже на теренах Прилуцького краю», — Володимир Чернов, перший заступник голови Прилуцької РДА (Чернігівська обл.).

Чернігівська делегація також відвідала Будинок громади. У ньому розташовані ЦНАП, поліцейська станція, комп’ютерний центр, тренажерна зала та інші соціально важливі об’єкти.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button