Суспільство (відео)

Закриття лікарень і відсутність нового обладнання: в Прилуках вирішували проблеми медгалузі району (Відео)

Зберегти лікувальні заклади Прилуччини та якість медичної допомоги в новому об’єднаному районі. Про це йшлося під час тематичної зустрічі в Прилуцькій районній адміністрації. Народні депутати Борис Приходько та Валерій Зуб обговорили ці питання разом із головами громад і представниками медичних закладів Прилуччини. Однією з найголовніших тем обговорення стало питання про подальше існування районної лікарні. Її керівник зазначив, що вона надає допомогу саме сільському населенню, тому повинна існувати.

«У нас не виникає заборгованості із заробітної плати, проводять оперативні втручання, стаціонарні. Ми на ковід відкривали 60 ліжок. Був час, що повністю були завантажені відділення. Тобто лікарня працює на повну потужність. І я вважаю, що лікарня спроможна працювати», — Володимир Колейко, головний лікар Прилуцької ЦРЛ.

«На мою думку, ми не маємо абсолютно жодного морального та й іншого права, щоб втратити цей заклад. Іде запит від наших людей, люди наголошують, звертаються, щоб зберегли районну лікарню, бо зараз вони їздять і отримують фахову медичну допомогу», — Денис Росовський, голова Сухополов´янської ТГ.

Наразі не вирішено, хто утримуватиме районну лікарню. Володимир Колейко зазначив, що наразі з оплатою комунальних платежів медичному закладу допомагають деякі громади. Народний депутат Борис Приходько запропонував свій варіант вирішення ситуації.

«Всі ми розуміємо, що можна доєднати до міської лікарні, якщо це буде структурний підрозділ, тут питання в тому, хто буде фінансувати ці витратні кошти, з якого бюджету буде йти. Модель, яка мені імпонувала. Воно має бути в районі на супроводі ТГ, які є в районі. ТГ мають сісти за стіл перемовин, домовитися і тоді це працювало б. Є місто, а є район, який супроводжує районна лікарня», — Борис Приходько, народний депутат України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борис Приходько залучив 10 мільйонів на реалізацію інфраструктурних проєктів на Чернігівщині (Відео)

Голова райдержадміністрації Геннадій Луценко пояснив, як можна здійснювати таку співпрацю.

«Треба сідати і розмовляти. Шановні, от є лікарня, яку треба зберегти, всі погоджуються. Так, і це питання знято. Далі головний лікар зазначає, що для утримання закладу потрібно 100 млн, він пояснює, чому ця сума. Якщо в нього є 11 пакетів, це в нього є там 95 млн, потрібно ще 5 млн і на існування стільки ж додатково. А тепер у нашому невеличкому регіоні є 5 громад. По мільйону не вистачає, а по два буде нормально. Далі відпрацювали чіткий алгоритм співпраці», — Геннадій Луценко, голова Прилуцької РДА.

Говорили і про те, що міська та районна мають функції, що дублюються. Тому це питання також потребує врегулювання. Окремо порушили питання існування маленьких лікарень.

«Долю маленьких лікарень треба окремо винести. Я зараз спробую окремо винести її на комітет, щоб ми якось відпрацювали. Треба, щоб приїхали лікарі. Не те, що там у кабінетах МОЗ розробляють ці всі закони, а щоб це все було знизу. Давайте це все організуємо. Я стовідсотково «за», — Валерій Зуб, народний депутат України.

Також говорили про організацію первинної медичної ланки. Борис Приходько зазначив, що можна ввести коефіцієнт для сільських сімейних лікарів.

«Все ж у базі. Якщо підписаний договір із сімейним лікарем і реєстрація сільська, то поставити коефіцієнт – 60% обслуговують сільського населення, отже, йому додаємо коефіцієнт. Він отримує більшу зарплатню, але в його обов’язки входить виїжджати на місця, щоб не їхали люди», — Борис Приходько, народний депутат України.

Ще одним важливим моментом обговорення стало забезпечення медзакладів Прилуччини сучасним медичним обладнанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 мільйонів на школи, лікарні й заклади культури: Борис Приходько залучив чергову субвенцію у свій округ

«Я проти Чернігова нічого не маю, але чогось все в Чернігів. Наш район великий і один ангіограф повинен бути, і МРТ має бути. На сьогодні це питання для Прилук не обговорюється. Тому в мене запитання: у чому суть «Великого будівництва»? Зробити ремонти?» — Ольга Попенко, міський голова Прилук.

«Є південь Чернігівщини і він обділений. Зараз у нас прогалина з погляду Чернігова. Ми все-таки відвідаємо ОДА та акцентуємо увагу на перерозподіл. Якщо зробити два великі центри надання медичних послуг – на півночі і на півдні Чернігівщини, – то це буде класно», — Борис Приходько, народний депутат України.

Окрім цього, говорили про вакцинацію в районі та про багато іншого. Народні депутати наголосили, що такі зустрічі допомагають дізнатися про проблеми медицини безпосередньо від практиків на місцях. Таким чином це допоможе захищати їхні інтереси вже у Верховній Раді.

«В будь-якому випадку багато з того, що сьогодні обговорили, ми зможемо вирішити. Надавайте пропозиції. Ми, відповідно, їх усі пропрацюємо і далі запустимо в роботу. У нас прямий контакт із міністром, із НСЗУ, з Мінфіном», — Валерій Зуб, народний депутат України.

Такі зустрічі домовилися робити регулярними, адже таким чином можна знайти індивідуальні шляхи розвитку медгалузі саме на Прилуччині.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button