Життя громад

Допомога ЗСУ і безпека людей – про виклики і перспективи Кіптівської громади

Рубрика «Життя громад»

Нинішній час – дуже непростий і сповнений різних викликів. Тож громадам доводиться вирішувати такі проблеми, про які до 24 лютого 2022 року навіть ніхто й не думав. Головні з них – забезпечення життєдіяльності громад у надскладний період і, звісно, питання безпеки.

Для Кіптівської громади нинішній 2023 рік видався важким, але із завданнями та планами, які ставили перед собою на 2023 рік, впоралися. Зокрема, бюджет громади виконаний, і навіть у чомусь трохи перевиконаний. А сконцентрувалися на вирішенні питань, актуальних і нині.

«Крім того, допомагали Збройним Силам, робили все потрібно, щоб функціонували освітня галузь, охорона здоров’я та вирішувалися всі питання соціального спрямування. Все робили в тому форматі, який на початок року планувала сільська рада. Окрім того, звісно, вирішували поточні дрібні питання – щось відремонтували, надали допомогу, зокрема, як завжди, нашим жителям. У нас працює програма підтримки людей, які опинилися в складних життєвих умовах. На цю програму спершу було закладено орієнтовно 120 тисяч гривень. Але ці кошти швидко використали, бо багато в нас людей уразливих категорій. Ми ще дофінансували цю програму, адже підтримувати людей обов’язково потрібно, тим більше в такий тяжкий час.

Загалом ті програми, які ми приймали на початок року та брали на себе зобов’язання їх виконати, виконані. Тобто ми впоралися із завданнями, які перед собою поставили», – зазначив Володимир Кучма, голова Кіптівської громади.

Між тим, головним пріоритетом у 2023 році було й залишається на майбутнє безпекове питання. Особливо прагнули, щоб освітні заклади в громаді, дитячі садки та школи, працювали в очному форматі, а не дистанційно. Тож потрібно, аби навчальні заклади мали якісні укриття для дітей.

«Для цього було проведено ремонт у Новошляхівській школі і до приміщення цієї ж школи тимчасово переселений дитячий садок. Ці дитячий садок і школа працюють упродовж року очно.

У нас є опорний заклад – Прогресівська загальноосвітня школа. А ось взагалі жодного укриття в Прогресі не було, навіть такого приміщення, яке можна перепрофілювати під укриття. Тому й ухвалили рішення про будівництво нового укриття. Розпочали цю роботу в серпні і до кінця цього року, як і домовлялися, його добудовуємо. Кошти використані державні і співфінансування з місцевого бюджету у співвідношенні 70 на 30. До Нового року укриття буде введене в експлуатацію. Тобто школа вже в другому навчальному півріччі працюватиме в звичайному денному режимі», – розповів Володимир Кучма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Городець Остерський: предок сучасного Остра

Подібна ситуація була й у селі Чемер, де також не було жодного укриття. Тож також було ухвалено рішення про будівництво нового укриття.

«Уже проведена тендерна процедура, й укриття буде збудоване в першому півріччі наступного, 2024 року. Тут теж співфінансування – 70% із державного бюджету на 30% з місцевого бюджету.

У Чемері також провели ремонт за допомогою місцевих підприємців, які працюють у селі, і відремонтували укриття для дитячого садочка, яке в приміщенні, що належить Чемерському спиртзаводу. Укриття працює і садочок працює в звичайному режимі. Крім цього, ведуться ремонтні роботи щодо укриття в Кіптівському центрі надання адміністративних послуг. Кошти – з місцевого бюджету, укриття теж буде введено в експлуатацію в першому півріччі наступного року.

На наступний рік запланували і виготовили проєктно-кошторисну документацію з будівництва укриття в Кіптівському дошкільному закладі.

Загалом наступного року робота щодо забезпечення безпечного перебування дітей у дошкільних і шкільних закладах буде продовжена та завершена в повному обсязі. Тобто, безпековість для дітей буде забезпечена», – наголошує голова Кіптівської громади.

Кінець року – традиційний період для ухвалення бюджетів громад на наступний рік і складання планів. У Кіптівській громаді над цим також працюють.

«Нині приймаємо бюджет громади на 2024 рік, це відбудеться у п’ятницю, 22 грудня, на сесії сільської ради. Звісно, на 2024 рік бюджет буде меншим, ніж бюджет у 2023-му. Причому, так скрізь. І це не новина. Він менший, із дефіцитом у 7 мільйонів гривень. Але я думаю, що ми й надалі будемо працювати в тому напрямку, щоб забезпечити виконання тих показників, які ми зараз приймаємо у бюджеті. Я думаю, теж впораємося і дещо буде перевиконання. Так ми принаймні думаємо», – запевнив Володимир Кучма.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button