Життя громад

Відроджується та розвивається: будні громади Чернігівщини, яка постраждала від окупантів

Новобасанська громада – серед громад Чернігівщини, які найбільше постраждали від повномасштабного ворожого вторгнення. Люди тут сповна відчули всі жахи окупації: на їхніх очах гинули і зазнавали знущань односельці, а хати й інші будівлі розліталися на друзки від ворожих обстрілів.

Завдяки ЗСУ той страшний час – позаду. І громада не тільки відновлюється, а й думає про розвиток та майбутнє і щосили наближає українську Перемогу. Про це й не тільки розповів очільник громади Микола Дяченко.

Пане Миколо, які населені пункти громади постраждали найбільше?

У нашій громаді постраждали не всі населені пункти. Найбільше – Новобиківський старостинський округ (села Новий Биків і Старий Биків) і Нова Басань. Незначні пошкодження в Соколівській громаді та населеному пункті Чистопілля.

На сьогодні в нас складено більше як 500 актів про руйнування. 69 осель із цієї кількості будівель знищені вщент. Якщо розглядати соціальну інфраструктуру, то пошкоджена школа в Новому Бикові – всі 124 вікна. Ми їх замінили до 1 вересня 2022 року, і діти пішли вчасно на навчання. У цьому ж населеному пункті на 70% зруйнований дитячий садочок. Але ми у школі виділили окремий клас, де й підготували для дошкільнят місцеперебування. Але оскільки забезпечити харчування дітей ми не змогли, то вони були там усього чотири години на день. На сьогодні ми відновили харчоблок, який був у дитячому садочку. Це поруч зі школою. І виділили ще половину класу, де поставили фальшстіну та ліжка. Вже і діти можуть там перебувати повний день. Зазнали пошкоджень й інші об’єкти.

Після руйнувань громада відновлюється?

Так, нині працюємо і відновлюємося. Але відновлення відбувається за рахунок благодійних організацій. Торік ми поставили модульне містечко, із яким нам допомогла обласна військова адміністрація. Також нам дуже допомагає агропідприємство «НАТАША-АГРО» – основне бюджетоутворююче підприємство громади.

Містечко складається з 22 модулів. Це 22 окремі місця для проживання 22 родин. Розраховано воно на 78 людей. Торік у листопаді люди, яким ніде було жити, там оселилися. Зокрема й внутрішньо переміщені особи мали можливість заселитися та перезимувати.

Нині якраз завершують підведення комунікацій до каркасних будинків. У нас підрядник – Благодійна організація «Район №1» за сприяння міжнародного благодійного фонду Help побудували 26 каркасних будиночків. Спершу була потреба для 13 сімей. І благодійники мали умову, якщо вони будують 13 каркасних будинків (у Новій Басані – три і десять у Новому та Старому Бикові), то для ВПО вони мають збудувати таку ж кількість будиночків, тобто 13. І нині у Старому Бикові на одній вулиці всі 13 будинків уже стоять. Як уже казав, завершують підведення комунікацій. Уже завозять меблі і в цих будиночках проживатимуть ВПО. Це будуть люди тих спеціальностей, які нам у громаді потрібні. Насамперед ми дали заявку на трьох лікарів, які працювали б сімейними лікарями, бо громада насамперед потребує таких фахівців.

До речі, ці будиночки зведені на місці тих будинків, які були вщент зруйновані.

Ми плідно працюємо з благодійними фондами. У суботу ввечері зі Львова пригнали шкільний автобус на 25 місць. Були надходження будматеріалів, нам допомогла Чернігівська ОВА й волонтерська організація, то забезпечували людей будматеріалами для відновлення житла та інших будівель. На сьогодні в нас працюють дев’ятеро волонтерів, які спеціалізуються на відновленні дахів. Допомагають жителям громади виправити переважно незначні руйнування дахів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: чернігівець – про пережите під час бомбардувань і облоги міста

Люди у вас повиїжджали чи залишилися?

Виїхали в нас буквально одиниці. Всі на місцях. Щоправда, люди на період окупації виїжджали, а вона в наших двох населених пунктах була з 27 лютого 2022 року і до 31 березня. 31 березня наші ЗСУ вже направили окупантів у зворотному напрямку. Басань вони залишили 30 березня, а 31-го – Новий Биків.

Як у вас ситуація з бюджетом і економічним розвитком?

Є тенденція великого позитиву в бюджетному питанні щодо надходжень. Виконання бюджету за останній місяць у нас було десь 157%. У 2022 році бюджет був виконаний на 67%. Тобто ми мали дефіцит бюджету. А нині, якщо тенденція зберігатиметься до кінця року, то вийдемо на бюджетні показники 2021 року, який є профіцитним, тобто доходи перевищують витрати.

У нас 60% бюджету формує український аграрний холдинг і їхнє товариство «НАТАША АГРО», зареєстроване в нашій громаді. У дуже багатьох соціальних питаннях допомагає це підприємство. На наших землях ще працює інший агропромисловий холдинг, але співпраця з ними в нас не складається. Вони обробляють 1050 гектарів тільки земель запасу та сплачують усього 3%. Щоб вони сплачували 12%, як сплачують інші товаровиробники, вони висувають нам умови – подовжити ще на 25 років оренду. Тоді вони дадуть нам 12%. Нам така ситуація не зовсім підходить, а в 2031 році закінчується оренда.

Нині ми – в стані війни. І в лавах ЗСУ з нашої громади служить 161 людина. А людям, які повертатимуться додому, першочергово маємо забезпечити їхнє право на ділянку під будівництво і ще два гектари землі. Це передбачено законом України.

Які нині настрої у жителів вашої громади, якими сподіваннями живуть?

Ми всі в очікуванні миру. А мир, безумовно, буде тільки в тому випадку, як буде Перемога. Ось у суботу проводили благодійний концерт на підтримку ЗСУ. Зібрали більше як 20 тисяч гривень. Ще торік ми відкрили волонтерську картку, і працівники нашої сільської ради щомісяця добровільно перераховують туди гроші. Нещодавно ми придбали монокуляр – відправимо хлопцям на ЗСУ.

Яка у вас ситуація зі шкільним навчанням?

У нас була змішана форма навчання. Навчання відновили в усіх школах. Маємо чотири школи і всі дітки торік із 1 вересня мали змогу навчатися.

У нашому Новобиківському закладі було 13 випускників. Серед них – 4 медалісти. Тож результати дуже добрі. А 13-й випускник – хлопчик, який ще раніше переїхав у тимчасово окупований Крим, у Джанкой, там проживає. Але попри це, він наш маленький патріот і ухвалив рішення закінчити нашу школу дистанційно.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button