Життя громад

У громаді на Чернігівщині поширюють «Вірус добра»

«Вірус добра» цього разу вражав корюківських пенсіонерів. Молодіжний центр «КУБ» ініціював акцію, мета якої – привітати свідків Корюківської трагедії з Великоднем.

Як розповів директор центру Володимир Онищук, до акції долучилися 27 небайдужих корюківчан.

Цього разу вона присвячена Корюківській трагедії, яку згадують щороку в березні. Свідків тих подій залишилося дуже мало. У центрі «КУБ» вирішили зробити щось приємне і для них та привітали їх із Великоднем.

182448093_2643704902590536_1563977611194253593_n

Реалізації ідеї передувала величезна робота. Аби знайти цих людей, треба було зібрати потрібні дані. Володимир Онищук розповів, що спочатку він мав список, датований 2019 роком. Там налічувалося більше як 50 свідків трагедії. Однак на ньому ж були зазначені й ті, хто вже помер. Тому довелося звернутися до ветеранської організації, аби там також перевірили дані. Залучали соціальні служби та РАГС.

«Є і такі люди, яких діти забрали до себе, тож вони тепер проживають за іншою адресою чи навіть в іншому місті. Але нам вдалося знайти 22 свідків Корюківської трагедії. Звісно, ми розуміємо, що є ризик когось забути, але не тому, що ми такі погані, а через те, що всіх відстежити просто нереально. Наприклад, є списки ветеранів, але щодо свідків Корюківської трагедії немає точних і повних даних», – каже Володимир Онищук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громадах Чернігівщини гуртом наводять весняну красу

Через карантин збирати продукти стало незручно, тому самі мешканці громади просили номер картки, куди вони могли б переказати свої кошти. Потім за ці гроші волонтери самі купували подарунки.

«На ці кошти ми придбали паски, а також сформували продуктові пакети. На них не економили, купували хороші товари до святкового столу. Туди входять олія, крупи, чай, м´ясні продукти, різноманітні смаколики», – розповів директор центру.

182976968_2979959815556684_2183480616131642676_n

Регулярно в групі центру з´являвся пост-звіт, у якому кожен міг побачити, скільки коштів зібрано на цей момент і хто долучився до акції. Були й анонімні пожертви, наприклад 2500 гривень від невідомого мецената. Загалом цього разу зібрали 7800 гривень.

Набори допомагають розвозити небайдужі. До 7 травня акцію планують завершити. Після цього в соцмережах оприлюднять список людей, які долучилися коштами та анонімних доброчинців, а також відзвітують фінансово.

Окрім цього, в центрі «КУБ» розповіли, що такі заходи тут традиційно проводять на Різдво та Великдень. Усе почалося з ідеї, яку подала одна корюківчанка. Вона в соцмережах запропонувала організувати проєкт, який допомагав би самотнім пенсіонерам. Однак втілювати його в життя не було кому. Тому молодіжний центр «КУБ» взявся за цю справу. Двічі подарункові набори збирали саме для людей поважного віку.

«Із самого початку ідея полягала в тому, що люди жертвують продукти (наприклад паски, солодощі, цукерки). В першу акцію один із мешканців громади привіз цілий причіп із борошном, крупами та іншими продуктами. Волонтери їх фасували, докуповували, аби кожному з пенсіонерів подарунків дісталось порівну. Були й грошові пожертви. Один корюківчанин надав 5 тисяч гривень, але побажав залишитись невідомим», – зазначив Володимир Онищук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині пенсіонери активно практикують скандинавську ходу

А взимку минулого року організація закликала мешканців громади долучитися до збору коштів. Таким чином вдалося допомогти родинам із дітьми.

182624889_286923916437108_3493885051766733539_n

«Наприклад, от була ситуація, коли під Черніговом у ДТП розбилися батьки, в них залишилися четверо дітей. Їх виховують бабуся і дідусь, вони живуть у селі на самому краю нашої громади. У нас була ціль – допомогти тими речами, які їм необхідні. Це речі, іграшки тощо. У нас є ще одна родина в Корюківці, де також бабуся та дідусь виховують кількох дітей. Ми в них також запитали, що їм потрібно, вони сказали, що мультиварка. Ми на ці кошти купили їм мультиварку плюс ще дітям на солодощі вистачило», – пояснює директор молодіжного центру «КУБ».

Цьогорічний «Вірус добра» став четвертою такою акцією. Її назва пов´язана з карантином. Таким чином організатори прагнуть показати, що віруси є не тільки погані, а й хороші.

Фото – зі сторінки Корюківського молодіжного центру «КУБ»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button