Життя громад

У громаді на Чернігівщині учням дали можливість покращити свою школу

Залучити якомога більше жителів до розроблення та реалізації проєктів Бюджету участі планують у Корюківській громаді. Вони перші на Чернігівщині, хто розробив «Шкільний бюджет участі» та планують залучати до розвитку громади не лише дорослих, а й школярів.

«Ми вирішили розширити сегмент залучення жителів громади в партиципаторному голосуванні й ухвалили рішення щодо затвердження положення і програми про «Шкільний бюджет участі» в Корюківській міській територіальній громаді», – сказав начальник юридичного відділу міськради Іван Ващенко.

За його словами, участь у голосуванні братимуть ті школярі, які закінчили повні чотири класи. Тобто, середня і старша школа. Школярі можуть бути і авторами проєктів, і голосувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російського царя Миколу ІІ виховував педагог із Чернігівщини

Згідно з положенням, яке ухвалила міська рада, з 1 жовтня впродовж 14 днів буде прийом проєктів, а потім із 1 листопада впродовж 15 днів триватиме голосування.

«На відміну від «дорослого» Бюджету участі, шкільний має скромніше фінансування, тому є можливість його реалізувати протягом бюджетного року. Тобто ми плануємо, що протягом цього бюджетного року він буде і реалізований», – пояснив Іван Ващенко.

Цьогоріч проєкт учня-переможця отримає фінансування в розмірі 5 тисяч гривень. Наступного року – 6 тисяч гривень, наступного – 7 тисяч і потім 8 тисяч гривень. Тобто бюджет «Шкільного бюджету участі» наразі розрахований до 2024 року. Однак, за словами начальника юрвідділу, в міськраді планують продовжувати проєкт і надалі, якщо він буде результативним.

«Створення «Шкільного бюджету участі» було ініціативою молоді громади. Ми бачимо, що молодь у нас дуже активна і виявляє бажання до реалізації певних думок. Зараз це планується на базі однієї школи, але надалі, якщо ми бачитимемо бажання учнів, будемо об’єднувати проєкти кількох шкіл», – зазначив Іван Ващенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя громад: Колгоспна лазня, сировина для «Рогань» і батьківщина героя «Небесної сотні»: Дмитрівська громада (Відео)

Зазначимо, що на сьогодні фактично 80% громад Чернігівської області мають Бюджет участі.

У Корюківській громаді 11 травня завершився прийом заявок до «дорослого» Бюджету участі. Цього року охочих втілити в життя власні ідеї з розвитку громади виявилося 11. Бюджет на їх реалізацію становить 450 тисяч гривень.

Нагадаємо, що Громадський бюджет у Корюківській громаді започаткували ще у 2018 році. Відтоді до міської ради було подано приблизно 60 проєктів, із яких реалізовано 10. Окремі проєкти, які не перемагали за результатами голосування, але отримували значну підтримку громадян, були також втілені в життя. На стадії виконання – 4 проєкти, що перемогли у 2020 році.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button