Життя громад

Життя громад: Колгоспна лазня, сировина для «Рогань» і батьківщина героя «Небесної сотні»: Дмитрівська громада (Відео)

Дмитрівська громада належить до наймолодших територіальних громад Чернігівщини. Лише восени минулого року на місцевих виборах вони отримали «свободу» від Бахмацького району.

За історією це селище може рівнятися з містами. Так, до 1962 року воно було центром однойменного району.

Наразі Дмитрівська громада налічує приблизно 15 населених пунктів. Найбільший – сам центр громади, тут налічується дві з половиною тисячі жителів. А всього в громаді проживають більше як п’ять тисяч осіб.

Голова громади – Валентин Бойко. До цього він був головою села Гайворон, де показав хороший результат, тож і був вибраний керівником об’єднання.

«Сильна сторона Дмитрівської громади – це їхній голова, мій товариш. Ми з ним співпрацювали. Я як голова спілки воїнів-афганців, він як очільник Гайворонської сільської ради. Він завжди шанував нашого загиблого афганця. Він сам десантник, такий бойовий, він зі стержнем. Там, де він був у селі головою, він зробив, так би мовити, маленький острівець раю. У нього там порядок. Оце якраз сильна сторона, щоб він це зробив і в цілій громаді», — Валерій Колоша, депутат Чернігівської обласної ради.

Дмитрівська громада – суто аграрний край. Головні наповнювачі бюджету – сільськогосподарські підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині поширюють «Вірус добра»

«Основними наповнювачами нашого бюджету є сільськогосподарські підприємства. Це СТОВ «Кропив’янське», «Агродмитрівське», «Кремінь», «Бахмач-Агро», «Україна», «Агродім». На території громади працюють багато фермерських господарств, які теж не байдужі до життя громади, які сплачують податки, які теж допомагають нам у вирішенні тих чи інших питань», — Валентин Бойко, селищний голова Дмитрівської територіальної громади.

«Тут є підприємство з французькими інвестиціями, з переробки зерна. Насіннєвий завод тут стоїть. Це пивовари, які готують насіння для посівів пивоварного ячменю, що його використовують і чернігівський пивзавод, і «Рогань» і низка підприємств», — Валерій Колоша, депутат Чернігівської обласної ради.

Розвиток невеликих сільгосппереробних підприємств та аудит землі – головні перспективи щодо наповнення бюджету.

«Зараз будемо працювати над тим, щоб знайти землевпорядну організацію, яка якісно, ефективно та швидко проведе аудит, а для цього нам потрібно знову ж із бюджету виділити кошти», — Валентин Бойко, селищний голова Дмитрівської територіальної громади.

«Великого підприємства тут не побудуєш. А для наповнення бюджету це земля, щоб вона була в оренді в тих орендодавців, які платитимуть максимально, і це маленькі робочі місця. Вони могли б якомога більше залучити людей до роботи і, відповідно, це місцеві податки, що надходитимуть у місцевий бюджет», — Валерій Колоша, депутат Чернігівської обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині пенсіонери активно практикують скандинавську ходу

Наповнення бюджету – тут не самоціль. Кошти вкрай необхідні, адже відновлювати, доводити до ладу треба практично все. Оскільки Дмитрівка не була районним центром, то й фінансування до неї доходило рідко.

«Як не зробити тепло в дитячий садочок, як не провести тепло у школу, як не забезпечити питну воду, як не провести вуличне освітлення… 4.25 – 4.31 Усі проєкти, які в нас є, вони всі важливі, і по мірі надходження коштів будемо працювати над їх реалізацією», — Валентин Бойко, селищний голова Дмитрівської територіальної громади.

«Найголовніший соціальний проєкт для нас буде – створити з часом відділення стаціонарного догляду за самотніми людьми, які проживають на території громади. Це найболючіше питання. Щоб оці 13 осіб, які зараз перебувають у лікарні, в терапевтичному відділенні… щоб мали повне право проживати в тому приміщенні, щоб ними опікувалися пости медичних сестер», — Валентин Бойко, селищний голова Дмитрівської територіальної громади.

Благоустрій по мірі можливостей відбувається в багатьох селах громади. В Гайвороні, наприклад, відновили колишню колгоспну лазню. Такі об’єкти раніш були фактично в кожному селі, проте майже всюди від них залишилися лише фундаменти. Але не тут.

«Зона відпочинку. Зроблена для людей лазня. Відновлена колгоспна лазня. Маленький басейн. Сауна. Кімната відпочинку. Сюди можуть прийти люди і насолоджуватися таким же життям, як і в місті», — Віктор Валовий, староста села Гайворон Дмитрівської громади.

За рахунок місцевого фінансування за один минулий рік у селі Кропивне побудували стелу пам’яті воїнам Другої світової війни.

«Якщо ми не побудуємо, то ніхто не побудує. Задля тих, хто відстояв. Наші діди і прадіди. Вони відстояли. Вони не дали поширитися фашизму. Вони зробили цей подвиг», — Володимир Ткаченко, староста села Кропивне Дмитрівської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партизанські землянки та експонати воєнної доби: цікавинки Єліного

Має Дмитрівська громада і героя трагічної сторінки, відомої на всю Україну. Село Щуча Гребля – батьківщина героя Небесної Сотні Василя Прохорського.

«Тут у нашій громаді живе мама загиблого майданівця, який ввійшов до Небесної сотні. Тут мама загиблого в АТО», — Валерій Колоша, депутат Чернігівської обласної ради.

У громаді активно підтримують соціальну сферу – школи, садочки тощо. Особливий акцент на культурі.

«Ми зберегли всіх працівників. Дитячі колективи працюють, жіночі колективи. Загалом культура на досить належному рівні і, я вважаю, що ми і надалі будемо утримувати її на цьому рівні», — Валентин Бойко, селищний голова Дмитрівської територіальної громади.

У спорті в Дмитрівській громаді маємо акцент на футболі. Команди з громади на лідерських позиціях виступають у різноманітних футбольних турнірах Чернігівщини.

«Футбольні команди є. Минулого року з нашої громади ФК «Дмитрівка» зайняв перше місце у Вищій лізі. ФК «Гайворон» зайняла перше місце в Першій лізі. Цього року ФК «Дмитрівка» представляла нас із мініфутболу в Бізнес-лізі», — Валентин Бойко, селищний голова Дмитрівської територіальної громади.

Найбільш проблемні питання як Дмитрівської громади, так і інших громад, не наближених до центру, – це дороги. Проте, як зазначає голова громади, це не так важливо, порівняно з демографією.

«Найскладніше питання – це демографічна ситуація. У нас цього року. Народилися двоє, а померли 36 осіб. За цей короткий період із січня», — Валентин Бойко, селищний голова Дмитрівської територіальної громади.

Проте дмитрівчани рук не опускають. Вони продемонстрували консолідацію в тому, що відстояли свою громаду. Тепер же готові докладати зусиль для її розвитку.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button