Життя громад

Життя громад: у громаді на Чернігівщині встановлять великодні інсталяції

Три металеві різьблені великодні писанки майже в людський зріст уже цього тижня встановлять у Сосниці.

Ідея прикрасити селище до Великодня, аби створити гостям і жителям настрій свята, виникла в сосницького селищного голови Андрія Портного.

«Надихнуло на створення фото схожих скульптур, які встановлені десь у Західній Україні. Макет знайшли в інтернеті. А далі залучили вже наших спеціалістів: зварювальника, творчу молодь, вони внесли свої пропозиції щодо виготовлення та остаточного зовнішнього вигляду великоднього символу», – розповідає Іван Портний, головний інженер комунального підприємства «Благоустрій-Сосниця».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громадах Чернігівщини гуртом наводять весняну красу

Долучився до виготовлення і місцевий підприємець (фірма «Капелоу»), який допоміг із матеріалами.

«У них на підприємстві від виробництва є залишки, які вони зазвичай списують на брухт. Вони нам їх надали. Там такі цікаві елементи були, які стали нам у пригоді», – продовжує Іван Портний.

Наразі вже майже готове друге яйце. На зварювання самого яйця потрібно приблизно три дні. Далі – ґрунтовка, фарбування, на це витрачають ще один день. Загалом робота над створенням скульптур у громаді триває вже два тижні. Іван Портний зазначає, що до середи її планують закінчити і встановити яйця.

178625010_287872202950903_5911534264522554041_n

Щодо місць, де стоятимуть скульптури, то були різні варіанти. Наприклад, розмістити десь у паркових зонах або біля церков. Та зрештою вирішено встановити їх на кругу, поруч із символом Сосниці – ведмедем.

«У цьому місці інсталяції тішитимуть і сосниччан, і гостей Сосниці, і тих хто в’їжджає до селища транзитом», – вважає Іван Портний, головний інженер комунального підприємства «Благоустрій-Сосниця».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поговорити про кохання з Мотрею Кочубей і намолоти хліба з козачкою: у Батурині реалізовують нові туристичні проекти (Відео)

Попередньо планувалося, що яйця будуть встановлені тільки на два тижні – на час Великодніх свят і поминальних днів, потім їх приберуть до наступного року. Але результат перевершив очікування, і тепер керівництво розглядає варіанти встановити скульптури на постійній основі.

«Скоріше за все, будемо запитувати думку громадськості, бо ми не думали що яйця вдадуться, як то кажуть, такі капітальні та гарні. Подивимося, як громада оцінить нашу роботу. Потім можна буде подумати і про те, щоб встановити їх на постійній основі. Поки що з такими місцями не визначилися, але загалом кілька місць для цього є», – говорить Іван Портний.

Після встановлення скульптури підсвітять спеціальним обладнанням так, щоб тіні, розсіюючись довкола, гармонійно доповнювали інсталяцію.

Щось подібне у громаді планують зробити до молодіжного фестивалю кіно та мистецтва «Капелюш». Якщо ситуація з коронавірусом покращиться і дасть можливість проводити масові заходи, в Сосниці можуть з’явитися скульптури символічних для фестивалю капелюхів.

Фото – Сосницька районна газета «Вісті Сосниччини»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button