Суспільство

У Прилуках на роботах зі шкідливими умовами праці задіяний найбільший відсоток осіб

На кінець 2017 року на роботах зі шкідливими умовами праці були зайняті понад 11 тис. осіб, або 17% усіх працюючих, охоплених обстеженням умов праці на підприємствах області. Найбільша питома вага таких працівників спостерігалася в добувній промисловості та розробленні кар’єрів (62% облікової кількості штатних працівників цього виду діяльності), в постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (29%), у металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування (27%), а серед міст обласного значення та районів – у м. Прилуки (37%), Корюківському (24%) та Варвинському (22%) районах.

Про це ЧЕline повідомили у ГУ статистики у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісівники дослідили чи загрожує спалах пильщига сіверським лісам

Найпоширенішими серед небезпечних факторів виробничого середовища були: виробничий шум, ультразвук, інфразвук і напруженість праці (9% облікової кількості штатних працівників), мікроклімат (температура, вологість, швидкість руху повітря, інфрачервоне випромінювання) (8%), хімічні фактори (7%). Слід зазначити, що на окремих робочих місцях працівники знаходилися під впливом кількох шкідливих факторів одночасно. Постійно в три- та чотиризмінному режимі працювали дві тисячі осіб.

Відповідно до чинного законодавства або колективної угоди (договору), працівникам за роботу зі шкідливими умовами праці та за особливий характер праці надавалися пільги та різні компенсації, а також призначалися пенсії за віком на пільгових умовах. На будь-який вид пільг, компенсацій мав право кожен п`ятий працюючий, охоплений обстеженням умов праці. Найбільш поширеними були доплати за умови праці, які одержували більше 8 тис. осіб, та додаткові відпустки за роботу зі шкідливими умовами праці, згідно зі Списком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, – майже 7 тис. осіб.

Ще статті по темі

Back to top button