Суспільство

У селі на Чернігівщині облаштували дитячу кімнату та краєзнавчий мінімузей (Фото)

Дитячий простір для відпочинку, читання, ігор і розвитку з’явився в бібліотеці в селі Кучинівка Сновської громади. Косметичний ремонт зробили майже місяць тому, а ось змістовне наповнення кімнати, аби дітям було цікаво, триває донині.

І хоч справа ще не доведена повністю до кінця, враження від оформлення кімнати найпозитивніші, навіть намальоване сонечко всім відвідувачам усміхається і дерево з листям, як у 3D-форматі, є. А ще кімната поділена на зони – для старших дітей і малюків.

Провідний бібліотекар Кучинівського філіалу Сновської публічної бібліотеки Людмила Ковалевська у коментарі для ЧЕline розповіла, як відбувався ремонт.

«Трішки фарби привезли зі Сновська, решта – своє, що було. Підлогу пофарбували, а стелажі та батареї зробили різнокольоровими. Вікна ті самі залишилися, шпалери були поклеєні. Забезпеченість і книжками, і меблями, можна сказати, ніяка. То вирішили трішки деякі стелажі вкоротити – зробити наче «гірку» таку, щоб маленьким дітям було зручніше дотягуватися до книжечок», – сказала жінка. За її словами, з облаштуванням цієї кімнати дуже допомогла методист зі Сновської публічної бібліотеки Тетяна Казимір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Куликівці школярі голосували на сесії в селищній раді (Фото)

Між тим, є і тривожний факт. Пані Людмила зазначає, що нині сільські діти, на жаль, мало читають. Натомість їхні ровесники, які приїжджають на канікули до бабусь і дідусів із міст, більше привчені до читання та залюбки беруть літературу в бібліотеці.

Але ж у закладі має бути цікаво всім дітям!

«Нехай хоч пограти до бібліотеки приходять», – каже Людмила Ковалевська.

Тож один стелаж буде повністю з настільними іграми. До речі, дві гри вже є, ще є багато пазлів. До вирішення проблеми долучаються небайдужі земляки.

«Наш місцевий депутат Павло Солодовник пообіцяв ще посприяти з іграми. Також у кімнаті лежить килимок, який самі сплели, але Павло Васильович сказав, що, можливо, купить спеціальний ігровий – із розміткою. Загалом він попросив надати точний список того, що для бібліотеки потрібно», – зазначила Людмила Ковалевська.

Також у дитячій кімнаті можна зайнятися рукоділлям. Для цього навіть спеціальний органайзер є – з олівцями, пензликами, нарізаними трубочками. Планують ще додати папір і розмальовки.

Між тим, дитяча кімната – не єдина бібліотечна цікавинка. В коридорі розташований краєзнавчий мінімузей.

«У нашій будівлі, якій майже 130 років і яка раніше була хатою батюшки, є довгий коридор, що тривалий час ніяк не використовувався. Тож у цьому коридорі і з’явився краєзнавчий мінімузей», – розповіла провідний бібліотекар Кучинівського філіалу Сновської публічної бібліотеки.

Формування його ще не завершене. Люди поступово приносять старі цікаві світлини, навіть ХІХ сторіччя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Андрія: чоловіки з ім’ям Андрій розповіли, як живеться з таким іменем

«Ми не підписуємо, хто на тих світлинах, просто вказуємо, що це фото із архіву певної родини. На післявоєнних фото уже ж знаємо, хто зображений. Вгадують школу, колгосп. Окрім фото, є текстові документи. Наше село було дароване царем Олексієм Михайловичем у 1660 році Троїцько-Іллінському монастирю, що в Чернігові. То в нас пана не було. Справжньої грамоти про це дарування у нас немає, але все одно у нас є карта села, інформація про школу, нашу природу, видатних людей і трохи даних про колгоспний період. Допомагали набирати та редагувати ці тексти спеціалісти Сновської публічної бібліотеки Ніна Мокросноп і Людмила Куса. Більш сучасні стенди не робили. Закінчуються відомості 50-60 роками ХХ століття», – пояснила Людмила Ковалевська.

Саме ця експозиція і старі світлини особливо цікаві для старших людей, які впізнають на світлинах своїх родичів, друзів чи знайомі й милі серцю місця. До того ж, Людмила Ковалевська обіцяє, що фотографії на стендах періодично змінюватимуть, аби час від часу розставляти свіжі акценти в експозиції.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button