Краса та здоров'я

Харчові сонцезамінники: що з’їсти, аби компенсувати засмагу

Осінь – пора дощів і перших похолодань. У цей час сонця на вулиці дедалі менше, тому вітамін D виробляється в нижчих дозах. Хоча він дуже важливий, адже бере участь у будівництві кісток, зміцненні зубів і запобігає рахіту. Та дієтологи кажуть, що не все так погано, звісно, краще, якщо цей елемент вироблятиме шкіра, але харчові джерела його отримання теж існують.

Дієтолог Микола Потатуркін каже, що тим, хто хоче поповнити свій організм вітаміном D, у пригоді стане звичайний риб’ячий жир, тим паче, що зараз цей не зовсім приємний на смак продукт можна придбати в капсулах. Також можна вживати яйця, адже цей елемент міститься саме в жовтках.

«Можна також приймати капсули з вітаміном D. Але дефіциту цього мікроелементу майже не зустрічається. Тому що виробляється за будь-якого впливу сонця. Може навіть продукуватися в умовах штучного ультрафіолетового опромінення. Тому для поповнення ним організму можна навіть порадити цей спосіб»

Дієтолог каже, що гострої необхідності у вживанні вітаміну через їжу немає, тим паче, що останніми роками осінь достатньо сонячна.

Та є категорії, які все ж швидко втрачають цей мікроелемент. Серед них вагітні жінки та ті, які годують грудьми. Їм дієтолог радить вживати печінку риби, наприклад, тріски, риб’ячий жир, ікру або будь-які жирні види риби. Серед дешевших варіантів: оселедець, скумбрія, тріска.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітаміни з аптеки: чи принесе користь чарівна таблетка (Відео)

Дієтолог наголошує на тому, що запастися вітамінами на зиму неможливо, оскільки вони є водо- або жиророзчинними. Тому елементи просто виводяться з організму.

«Потрібно постійно вживати продукти харчування, які містили б ті чи інші вітаміни та мікроелементи. Вони не накопичуються так, як, наприклад, жирове депо. Вітаміни підтримують у тонусі певні системи та органи, але я не знаю таких випадків у природі, щоб мікроелементи накопичувалися і можна було ними користуватись певний час. Тому це просто міф, а вітаміни потрібні для звичайної життєдіяльності організму», – пояснює дієтолог.

Дієтолог наголосив на тому, що шукати вітамін D у сезонних овочах і фруктах не варто, адже його можна отримати тільки через специфічні продукти та сонце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кавовий ритуал: секрети бариста та застереження дієтологів

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button