Краса та здоров'я

Поради дієтолога з вибору міцних напоїв на святковий стіл

Дієтолог Людмила Бабич розповіла, які напої можна поєднувати за новорічним столом.

Найкраще, щоб кожен вибрав для себе один напій, який питиме протягом усього святкування. Якщо ж такої можливості немає, то рекомендується щонайменше не знижувати градус і не змішувати виноградні із зерновими напоями.

Господиням варто спершу продумати, якими напоями вони мають намір пригощати своїх гостей у Новий рік і до кожного з них підібрати найбільш оптимальну закуску.

Шампанське, що належить до аперитиву (це легкий алкоголю, що збуджує апетит), найкраще випити на початку вечора і в невеликих кількостях – не більше 150 грамів.

«Якщо протягом усього святкування ви збираєтеся пити горілку, то краще зовсім відмовитися від шампанського, навіть під час бою курантів. Вуглекислота, що утворює «веселі бульбашки», прискорює всмоктування алкоголю в кров.

І якщо після шампанського хильнути горілки, то сп’яніння настане різко, а це навряд чи обрадує як вас, так і навколишніх. А про те, що буде, якщо запити горілку шампанським, навіть говорити страшно … Дуже рекомендую з цим не експериментувати.

Те ж саме стосується алкогольно-газованих коктейлів, наприклад, «Куба Лібра» — віскі з колою і лимонним соком, а також різних джин-тоніків, ром-коли тощо. Хоч і п’ється такий коктейль легко, але «накриває» швидко.

Якщо збираєтеся мішати або просто немає іншого виходу, коли все закінчується, то хоч би не змішуйте виноградний і зерновий алкоголь, — попереджає лікар. — Тобто якщо почали пити вино, то пийте тільки його. Якщо один сорт і марка напою закінчилася, бажано робити перехід від білого до червоного і від сухого до солодкого, а не навпаки.

Для гіпертоніків краще біле вино, воно легше і не розширює судини. З горілкою поєднуються віскі, настоянки. Але не коньяк, який, як відомо, виробляється з винограду. І, звісно, не знижуйте, а підвищуйте градус. Для великих застіль не підходять коньяк, віскі або ром. Це благородні напої, їх п’ють наприкінці хорошої трапези, смакуючи кожен ковток.

Обов’язково на столі повинна бути мінеральна вода без газу. Нею буде доречно запити все – від горілки до шматка курки.  Якщо дбаєте про фігуру, то соки краще пити мінімально, особливо нектари з додаванням цукру. Єдиний виняток – томатний або овочевий, вони лише допоможуть травленню і швидше вас наситять», — говорить експерт.

Джерело:golos

Ще статті по темі

Back to top button