Краса та здоров'я

Як чернігівцям повернутися з пляжу здоровими: поради лікаря

Літо триває, так само як ісезон купання у нашому місті. Відпочинок біля річки став особливо актуальним через нинішню щоденнуспеку. Тож хіба можна втриматися від спокуси поринути у рятівну воду!Однак чи замислювались ви про ймовірні наслідки купання?

Усім відомо, що у водоймах окрім риби та молюсків мешкає безліч найрізноманітніших мікроорганізмів, вірусів, бактерій.Але багато хто забуває про наслідки спілкування з ними. Ними можуть бути кишкові інфекції, розлади травлення, шкірні захворювання, запалення слизових оболонок чи вух тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На громадських пляжах можуть з’явитися пандуси та обладнані зони купання для маломобільного населення

А ще в річках є чимало споррізноманітних грибків, які здатністворити безлічпроблем для людини. Грибки можуть спричинити захворювання шкіри, нігтів, волосся, а також внутрішніх органів. Причому імовірність ураження грибковими захворюваннями існує не лише у водоймах, а й на прилеглих до них пляжах — варто лишень пройтись босоніж по траві або піску чи полежачи на ньому без підстилки. Спори потрапляють туди від інших відпочивальників та з речей, якими ці люди користувались, а також від тварин, котрі купаються у водоймі.

А якщо заковтнути води, забруденої стічними водами або фекаліями, можна отримати цілий букет гельмінтів, особливо коли поряд з вами на пляжі купаються домашні або бродячі тварини.

Тому, щоб не потрапити на решту літніх днів у лікарню, всім відпочивальникам слід дотримуватись десяти важливих правил особистої гігієни:

Ніколи не купайтеся у річці, якщо її чистота не відповідає санітарним нормам, обов’язково звертайте увагу на попереджувальні таблички про заборону купання на пляжі.

Не заковтувайте річну воду під час купання.

Не мийте річковою водою овочі й фрукти, що принесли з собою на пляж.

Перед тим як почати вживати принесену з собою їжу, ополосніть руки водопровідною водою з водорозбірної колонки або бутильованою питною водою.

Ходіть по пляжу і плавайте у спеціальному взутті, щоб не травмувати шкіру ніг та не занести у рану інфекцію.

На пляжі завжди стеліть на пісок рушник (покривало) або циновку.

Не купайтеся у річці, якщо у вас на тілі є відкриті ранки чи порізи, оскільки туди з річної води може потрапити інфекція.

Пребуваючина пляжі, користуйтесь лише громадськими вбиральнями.

Не періть власну білизну поряд з відпочивальниками безпосередньо на пляжі.

Повернувшись додому, обов’язково прийміть душ з милом, промийте ніс, рот і горло.

Якщо виконуватимете ці поради, вірогідність захворіти після відвідування пляжу та купання у річці  у вас знизиться до мінімуму.

Лікар з комунальної гігієни Чернігівського міського відділу ДУ

«Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Д.А.Романенко

Ще статті по темі

Back to top button