Люди

Люди: фаховий економіст за професією та англійка за покликанням

Нас оточують тисячі людей, і в кожній людині є щось унікальне, особливе і навіть неочікуване. І дуже часто за скромністю приховано дещо неймовірно талановите. Так і у випадку Христини Штирхун, героїні нашої рубрики «Люди».

Гарна, скромна та працелюбна дівчина вивчила англійську, як рідну, відвідала десяток країн, але любить Україну всім серцем. До того ж захистила роботу і стала кандидатом економічних наук, підтримує здоровий спосіб життя, однак, як і кожна дівчина, любить спорт та морозиво.

36742237_914039275445264_4838824109745897472_n

Христина Штирхун народилася та живе в Чернігові. Змалечку любила гратися з ляльками у «школу», що, мабуть, вже тоді вказувало на те, яку професію обере дівчина. До того ж, змалечку вона гарно співала, тож брала активну участь у різноманітних концертних заходах.

Музичний слух і допоміг визначитись зі справою всього її життя. Ні, вона не стала співачкою. Просто музичний слух і природні здібності до вивчення іноземних мов визначили її хобі, яке згодом переросло в щось значно більше та стало вірним помічником у професії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Водночас азарт і добрий відпочинок», – чернігівський рибалка про хобі

— Я довго вагалася, чому віддати перевагу. Навіть розпочинала вчити кілька мов одразу, та через деякий час вирішила, що краще знати одну мову, але володіти нею вільно. Обрала англійську.

Окрім шкільної програми, займалась із репетиторами, відвідувала різноманітні мовні курси. А коли вступила до університету, стало ще цікавіше її вивчати. Це при тому, що я навчалась на економічній спеціальності. На той час соціальна мережа Facebook тільки набирала популярності і я могла практикувати англійську мову з «друзями» з усього світу online. Це було не лише надзвичайно цікаво, але й дуже корисно.

Христина вже тоді відчувала інтуїтивно, що знання англійської їй обов’язково знадобиться. Хоча на той час жодних передумов для цього не було. Доля так розпорядилася, що дівчина почала працювати в Чернігівському національному технологічному університеті викладачем на кафедрі фінансів, банківської справи та страхування, де на сьогодні вона досягла чималих результатів.

36649395_914039435445248_2793707524027580416_n

— У 2016 році захистила дисертацію й здобула науковий ступінь кандидата економічних наук. Але любов до англійської переросла в професійну діяльність. Для підвищення рівня наукової та викладацької діяльності у 2016 році успішно склала іспит Британської Ради на знання англійської мови APTIS та підтвердила володіння нею на рівні C1 (вільне володіння).

Завдяки знанням англійської мови у 2016 році отримала грант на наукове стажування в Норвегії в приватному Університеті соціального підприємництва Яна Урбана Сандала, за результатами якого написала й опублікувала англомовну наукову статтю у фаховому журналі. Крім цього, за останні два роки відвідала Швецію, Польщу, Словаччину, Австрію та Угорщину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Феномен Олександра Лаптія: кіно, театр, музика і життєва динаміка

На цьому досягнення не закінчилися, а, навпаки, як-то кажуть, Христина Штирхун відчула смак перемог і почала їх примножувати. Таким чином, англійська мова – це відрада для душі дівчини й водночас справа життя. Як вона каже, це те, що оточує її кожного дня, але ніколи не втомлює.

-У лютому 2017 року в рамках співпраці ЧНТУ з Британською Радою у проекті «English for Universities» взяла  участь в англомовній Зимовій школі педагогічної майстерності, де ознайомилась із сучасними підходами до викладання фахових дисциплін англійською мовою у вищих навчальних закладах. Отримані знання активно використовую в процесі викладання.

36631707_914039408778584_1207419919424028672_n

Англійською мовою викладаю дисципліни «Інвестиційний менеджмент» для магістрів спеціальності «фінанси, банківська справа та страхування» разом із деканом фінансово-економічного факультету Ремньовою Л. М.

За результатами викладання цього курсу ми наповнили цікавими англомовними дидактичними розробками платформу дистанційного навчання Moodle та у співавторстві видали навчальний посібник «Investment Management» англійською мовою.

Наприкінці 2017 року була модератором і спікером англомовного воркшопу «English as a second language in teaching activity», що проводився для викладачів університету, які вже читають фахові дисципліни англійською мовою або планують викладати в майбутньому.

Хоча Христина і досить серйозна особистість, але без курйозів у житті не обходиться.

— Пам’ятаю, одного разу ми з батьками приїхали на відпочинок до Туреччини, один чоловік спитав про мій вік. Я ненароком сказала англійською, що мені 60 замість 16… Сміялися всі.

36682985_914039418778583_8297990271728091136_n

І традиційно ми запитали, чи є про що шкодувати в житті Христини або ж, навпаки, чимось пишатися.

— Я вдячна Богу та батькам за все, що маю у житті. Ніколи ні про що не шкодую та вважаю, що все відбувається так, як потрібно на певному етапі життя, і надалі позитивно впливає на майбутнє.

Своїм досягненням дівчина радіє та ділиться з близькими.

— Пишаюся тим, що у мене є надійні друзі, які завжди поруч, хоч деякі з них уже живуть у Канаді, але їхня підтримка є колосальним стимулом для позитивного настрою й мого особистісного розвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робота в Польщі: чернігівка поділилася власним досвідом

Здебільшого люди, які вільно володіють англійською, виїжджають за кордон. Що ж тримає в Україні нашу героїню рубрики?

-Я – оптиміст, тому я завжди сподіваюся на краще. Україна має значний потенціал, який необхідно розвивати спільними зусиллями. Знайомі часто кажуть, що з моїм рівнем володіння англійською мовою необхідно жити за кордоном. А я їм щоразу відповідаю, що я обожнюю подорожувати світом і пізнавати його красу, але жити хочу в рідній країні й використати свої знання та досвід для формування англомовного середовища в моєму університеті та в місті Чернігові.

Наталія Солодовник

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Спасибо за прекрасную статью и знакомство с очаровательной,талантливой и настоящей дочерью родной Украинской земли!!!

Back to top button