Люди

Люди: Танці для душі, переїзд із Криму та життя без депресій (Частина 1)

Сьогодні в рубриці «Люди» ми поговоримо з дівчиною, яка постійно танцює й усміхається, чиї очі світяться щастям, хоча пережили чимало сумних і болючих подій. Йдеться про людину, яка все своє свідоме життя прожила в Криму, але була змушена полишати рідний край і починати життя спочатку далеко від дому. Сьогодні ми познайомимо вас з Мариною Лукіянчук.

Дитинство в Криму, українська школа і діаспора

Я все своє свідоме життя прожила в Криму, хоча мої батьки родом із Вінниччини, дитинство я провела там (третій клас включно). Оскільки батько мій військовий, то його перевели до Криму і ми переїхали з ним. Один рік мені, моїй сестрі та мамі довелось пожити окремо, тому що в Криму не було української школи, а російської ми не розуміли і було важко навчатися. Пощастило, що діаспора з Канади профінансувала відкриття першої української школи там і ми переїхали до батька.

Перша «любов», проблеми з колінами та життєва мотивація

У Криму я почала займатися художньою гімнастикою. Це було моє перше серйозне хобі і моя любов. Але через велике навантаження в мене почалися проблеми з колінами, тому довелось припинити тренування.

Спорт для життя мені дуже багато дав. Я була постійно відмінницею: закінчила школу із золотою медаллю, університет із «червоним» дипломом. Як відомо, таким людям дуже важко даються поразки в житті, але мене спорт навчив програвати.24900004_845456202287544_7877817889867851450_n

Дипломатичні мрії і трагедія всього життя

Далі я вступила до університету в Києві, на факультет міжнародних відносин (англійська й арабська мови). Зараз не можу уявити, як я могла обрати арабську з урахуванням того, що я дівчина, а в тих країнах не визнають жінок, ще ж і збиралася бути дипломатом…

У столиці я познайомилася з дуже цікавими людьми. Багато мріяла – хотіла бути дипломатом, а також тренером із художньої гімнастики. Але життєві обставини розставили крапки над «і».

На третьому курсі університету померла моя мама. І в мене змінилися погляди на все те, що я роблю. Коли вступала, то мала ідеалістичні погляди – була впевнена, що стану дипломатом і так далі… Згодом я зрозуміла, що в нашій країні дуже важко представляти ту дипломатію, якої нас навчали в університеті.

А категорично відмовилася від цієї ідеї. Тоді коли в мене помирала мама, вона була онкохвора… На той час ми їй оформлювали пенсію, але цілий рік не могли отримати грошей, бо в управліннях ніяк не могли розібралися, хто повинен їх виплачувати – Сімферополь чи Київ.

Я за той рік стільки надивилась, що зрозуміла – ніяк не хочу бути залежна від держави.

Чернігів, соціальні танці й уроки довіри

Коли я потрапила до Чернігова, то пішла на соціальні танці для психологічного розвантаження. Але протанцювавши п’ять місяців, у колективі я не отримала того, чого хотіла. Тому вирішила піти з танців, але партнер, із яким я там танцювала, вирішив відкрити таку студію та запросив мене як викладача. Я ж мала певний спортивний досвід.

Зараз ці соціальні танці дуже популярні за кордоном, там їх танцюють із дитячого віку, їх навіть не вчать, вони закладені у їхній культурі. Ці танці впливають гарно на здоров’я, людина може психологічно розвантажуватись, забувати про всі проблеми. Під час танців ми вчимося довіряти і так далі.36271754_1993783724270096_4769083908262199296_n

Життя без депресій, батько-супермен і лікувальні танці

У мене є три аспекти, якими я пишаюся. Це мій батько – людина, яка для мене є завжди прикладом. Попри будь-які важкі ситуації, він завжди знаходить вихід і ніколи не опускає руки, бореться з системою влади і є прикладом того, що не буває безвихідних ситуацій.

Тому другий аспект, яким я пишаюся, є те, що в мене не буває ніколи ситуацій, які мене вганяють у депресію чи заганяють у рамки незрозумілості. Я знаю, що завжди можна у всьому розібратись, навчитися і так далі. І третій аспект – це ті люди, які в мене займаються танцями. Я реально пишаюся, якого результату вони досягають у танці. Вони ставлять собі планку і йдуть до мети. Хтось – високу, хтось – меншу, але все одно докладає зусиль.

Якщо сказати, про що жалкую, то це про втрачений час. Тому що в мене був такий період, у 2008 році, коли померла моя мама, я тоді дуже багато часу витрачала ні на що: бувало таке, що нічого взагалі не робила, була постійно в депресії, пошуках і так далі. Мене з того стану витягнули книжки. Але, можливо, і не варто ні про що шкодувати, тому що життєві обставини зробили мене тією, якою я є зараз. Але за ті шість років, думаю, можна було встигнути зробити більше корисного.IMG_20180728_114208

Про те, за яких обставин, чому потрапила саме до Чернігова, які перепони зустріла на своєму шляху та що вона думає про наше місто – дізнаєтесь у другій частині інтерв’ю. Крім того, Марина Лукіянчук розповіла цікавий випадок із свого дитинства.

Далі буде.

Наталі Солодовник

Ще статті по темі

Back to top button