Люди

Люди: творча медитація Олени Шестак і глиняні шедеври на посуді

Олена Шестак із Чернігова перетворює нудний посуд на «спалах» із яскравих квітів, ягід, смаколиків і навіть ляльок. Вона створює ліплення з полімерної глини на чашках і банках для зберігання.

Усе розпочалося понад п’ять років тому, коли дівчина побачила роботу однієї своєї знайомої.

274164541_772050833785145_5685124253924486208_n

«Вона викладала в соцмережі обідок і написала, що придбала глину та вирішила спробувати. Я подивилася і мене також це зацікавило. Потроху почала дізнаватися про таке ліплення. Почала пробувати, але нічого не вдавалося і я відкладала. Через деякий час поверталася, знову нічого не вдавалося, відкладала. А ось два роки тому знову повернулася до цієї справи і в мене, як кажуть, пішло. Спершу робила для знайомих і друзів, а потім уже спрацювало «сарафанне радіо», почали інші люди просити і я взялася прикрашати такий посуд на замовлення», – розповідає Олена.

Майстриня каже, що інформацію брала здебільшого з різноманітних майстер-класів в інтернеті.

«Раніше я часто вишивала і входила до багатьох груп у соцмережах, пов’язаних із рукоділлям. Там дедалі частіше траплялися роботи з полімерної глини. Я і зараз підписана на багато таких сторінок в інстаграм. У мене серед підписок дуже багато зараз усіляких майстер-класів. Це хороша платформа для того, аби навчатися. Однак повторити повністю якогось майстра неможливо. Кожен працює у власному стилі», – пояснює майстриня.

273227397_316606687177148_5660700280294123866_n

Декор на посуді майстриня невипадково створює саме з полімерної глини.

«Полімерна глина дає змогу робити більш делікатні та реалістичні деталі. Вона продається в абсолютно різних відтінках і з різними ефектами, наприклад, із металіком, блискітками тощо», – пояснює Олена Шестак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як талановита уродженка Ніжина насолоджується життям

Прикрасою може бути що завгодно: від квітів та ягід до пташок і ляльок. Далі все це запікається в електричній духовці. Після чого декор знімається та закріплюється клеєм.

«Спершу роблю композицію на чашці та запікаю деталі саме на ній, тому що декор повинен набути форми посуду. Тоді вже знімаю його і фіксую клеєм. Таким чином ці чашки можна використовувати як звичайний посуд. Моя слугує вже два роки», – зазначає дівчина.

Вона каже, що в цій справі їй подобається сам процес – нагадує медитацію. За словами Олени, для неї ліплення з полімерної глини не просто хобі, а реалізація себе у творчості.

273533713_928621741359660_5231654054793982342_n

«Робота в мене монотонна, я працюю модератором на сайті. Тут уже спостерігається баланс – звичайна робота і творча віддушина», – наголошує майстриня.

Однак не обходиться і без певних складнощів.

«Наразі я не опанувала ліплення людських облич. Для мене це зараз найскладніше, адже я не художник і не скульптор. А так усього можна навчитися. Вироби два роки тому і теперішні – вони зовсім різні. І те, що наразі елементарне, раніше здавалося якимось космосом. Часто питання навіть не у складності, а в кількості витраченого часу. Наприклад, на композицію з квітів можна витратити більше часу, ніж на дівчинку. Кожна квіточка окремо ліпиться, запікається. Потім уже із запечених на посуді деталей створюється композиція, знову все запікається. Тобто все відбувається в кілька етапів», – пояснює майстриня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: світ через об´єктив фотографа Валентина Куца

Вона каже, що створює декор у вільний від роботи час. На одну річ може витратити від вечора до трьох. Усе залежить від кількості деталей у композиції.

Здебільшого такі подарунки до душі жінкам і малечі. Однак були і суто чоловічі замовлення. Якось вона зробила чашку з рибою, що в один момент стала доволі популярним подарунком до Дня рибалки.

«Це був червень, а я мала в липні їхати на відпочинок. Мені за цей місяць треба було штук 20 їх зробити. Мені писали всю ніч і замовляли чашки з рибою», – пригадує Олена.

273761684_255552556737074_3741401210593091423_n

Окрім прикрашання посуду, вона має ще одне захоплення – це вишивання. Однак зараз на нього зовсім бракує часу.

Особливих планів не має. Каже, що основне – продовжувати розвиватися у творчості. У майстрині є чимало ідей, які вона думає реалізувати в майбутньому. До того ж хоче якось спробувати попрацювати з епоксидною смолою.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ольга Лазун

Ще статті по темі

Back to top button