Колонка редактора

Про муніципальні конфузи, «сіре одоробло» і медійний комунізм у міській раді

Ейфорія від перших «феноменальних» кроків нової чернігівської влади поволі минає. Залізобетонні аргументи стосовно шедеврального вимарафечування парків, будівництва фонтанів (там, де треба і де «а хай буде»), меркантильна реанімація пляжу «Золотий берег» застрягають у слизі багатьох провальних конфузів. До речі, ще й досі не до всіх дійшло, що мільйони на комунальний «рай» (фонтани, парки, пляжі) – це не зароблені потом і кров’ю місцевої влади гроші десь на шахті чи в кузні, а «позитивчики» від Фонду регіонального розвитку. Тобто, по суті, фонтани і пляжі зроблені за наші з вами кошти. Але то таке…

Щодо слизу. Дедалі частіше міська влада починає потрапляти в халепу. Про поодинокі випадки, пов’язані з окремими депутатами Чернігівської міської ради, не писатиму. Хоча деякі «конфузи» проходять «під патронатом» мерії загалом. А от про більш масштабні «штучки» кілька слів буде.

По-перше, земельна оборудка під назвою «Грім-Віра». Такого привселюдного «збочення» ніхто від «прозорих» і «чесних» можновладців не очікував. Вражає також наступне – попри відкрите кримінальне провадження, влада намагається довести до кінця розпочату аферу.

Не так давно була цікава ситуація із «сірим одороблом» (сумнівною прибудовою до «Космо» біля «Мегацентру»). Мер Чернігова на одній із ранкових нарад заявив, що сіра незрозуміла прибудова – незаконна, а тому, мовляв, її треба знести. Мужик сказав – мужик… А стоп! Трохи не той випадок. «Сіре одоробло» і нині стоїть, активно працює і пахне солоденьким кальяновим димком. Можливо, вже все стало «законним».

Наступне. Міська рада вирішила «грати на повну» – для управління житлово-комунального господарства хочуть купити автомобільчик «ІЖ 27175» за 600 (!!!) тисяч гривень і махінацію «Део Нексіа» за півмільйона гривень. Усього лишень. Мабуть, керма в цих автівок позолочені чи якесь спеціальне ручне ексклюзивне складання – адаптований варіант для чернігівських роздовбаних доріг. Інакше як тоді пояснити те, що сума, яку вписали у відповідну програму, ілюзорна і в рази завищена. За такі гроші можна добрячу іномарку вшкварити.

Не можу не написати кілька слів про «відкриту закритість» мерії. Мабуть, міській раді треба розширити штат прес-служби (для муніципальної армії ж є ресурси, то й для зайвого «прес-службовця» має щось бути в заначці), адже тоді як офіційний портал муніципалітету мало не щосекунди оновлюється різноманітними публікаціями про діяльність «шефа» і позитивні новини, то журналістам нереально щось вивідати в прес-служби. Нарікань на сайт немає – робота дійсно йде жвава й оперативна. Тут на «відмінно». Нарікання на комунікаційну ланку прес-служби з журналістами. Особисто звертався з «проханнями». Не буду переповідати всього «сокровенного», але у висновку мав цинічний ігнор. Не удостоїли навіть хоч би «відфутболювальної» фрази. З’ясувалося, що медійні питання в міській раді вирішує зовсім не прес-служба. Щось на кшталт комуністичного делегування і затвердження зверху ораторів, щоб, бува, хто зайвого не бовкнув.

Подібного слизу можна ще нашкрябати, але для чого? Не хочеться критики, не хочеться слизу і жовчі. Хочеться конструктиву й ефективності. Але… Кеп, у ХХІ столітті човгаємо, тому всіх із весною – і спостерігаємо далі за всім цим лайном та не забуваємо робити висновки. У житті що головне? Правильно! Завжди з усього робити висновки!

Ще статті по темі

Back to top button