Суспільство (відео)

Чернігівським школярам дозволили писати статті до Вікіпедії (Відео)

Вона написала лише одну статтю до Вікіпедії і її помітили консультанти чернігівської ВікіСтудії. Учениця першого курсу обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Анастасія Левченко сьогодні отримала за це свою першу нагороду – її призначили консультантом ВікіСтудії.

«Можу гордитися тим, що мої статі можуть знаходитися у Вікіпедії і їх можуть читати інші люди для мене це маленький крок уперед. Це у майбутньому мені допоможе стати більш успішною, бо з малого починається велике», — учениця обласного педагогічного ліцею Анастасія Левченко.

Разом з Анастасією по нагороди прийшли ще 40 чернігівських школярів. Їх зустрічають оплесками і вітають із дебютом – учні загальноосвітніх шкіл і ліцеїв міста вперше цього року беруть участь у наповненні онлайн-енциклопедії.

До цього право писати мали лише студенти, аспіранти, викладачі та бібліотекарі. У Чернігові старшокласники самі виявили ініціативу, пройшли триденне навчання – й останні два тижні активно заповнюють енциклопедію своїми статтями. Ліцеїст Павло Сімонов пишається своєю роботою.

«Ти одразу почуваєшся важливою персоною в цьому житті, відчуваєш, що зробив якийсь внесок у життя інших людей», — учень Чернігівського ліцею № 22 Павло Сімонов.

«Чим саме цікавий цей проект і для школи, і для інституту, програма вікімедіа-освіта пропонує зараховувати колоквіуми, семінари, самостійну роботу виконувати у формі статей до Вікіпедії. Це, мабуть, більш корисно», — заступник начальника Управління освіти Чернігівської міської ради Віка Казимир.

Вітали наймолодших дописувачів енциклопедії в Навчально-науковому інституті історії, етнології та правознавства ім. Лазаревського. Потиснути руку юним консультантам приїхав навіть сам Ілля Корнійко – голова правління громадської організації «Вікімедія України», що започаткувала проект Вікіпедія. Він відзначив ініціативність чернігівських учнів, бо в Україні старшокласників рідко допускають до такої роботи. До речі, стати дописувачем вільної енциклопедії можуть усі небайдужі.

 «Будь-яка людина, яка прочитає правила і не буде їх порушувати, може дописувати у Вікіпедію. Одне з правил – бути рішучим, якщо хочеться принести користь, ви це робите, якщо ви робите щось не так, вас поправлять», — голова правління ГО «Вікімедія України»Ілля Корнійко.

Учні отримали нагороди, і нині протягом усього літа удосконалюватимуть майстерність написання статей до вільної енциклопедії. До речі, українська Вікіпедія об’єднує близько 300 тисяч дописувачів по всьому світу. Чернігів, за словами Іллі Корнійка, один із найактивніших регіонів, де охочих стати консультантом ВікіСтудії дуже багато.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button